Minister Bellot wil tachograaf voor bestel- en lichte vrachtwagens

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil dat er ook voor chauffeurs van bestelwagens en lichte vrachtwagens rij- en rusttijden komen. Hij overweegt een verplichte tachograaf voor bestel- en vrachtwagens van minder dan 3,5 ton.

Nu mogen chauffeurs van bestelwagens en lichte vrachtwagens meer dan 9 uur per dag rijden. Ze hoeven niet te rusten na 4,5 uur. Dat moet anders, vindt minister Bellot. Transportfederatie Febetra staat achter het voorstel van de minister.

"Wij vragen al langer een wettelijk Europees kader voor lichte bedrijfsvoertuigen. Ze zijn vandaag helemaal niet omkaderd. Ze ontsnappen aan de kilometerheffing, ze worden niet getroffen door de rij- en rusttijden. We stellen hoe langer hoe meer vast dat zelfs bestelwagens uit Roemenië en Polen op onze wegen rijden en dus leiden tot oneerlijke concurrentie", legt Philippe Degraef van Febetra uit.

Het voorstel geldt niet voor zelfstandigen, maar voor bedrijven die goederen vervoeren, onder meer de pakjes- en postdiensten. De Europese Commissie moet wel nog akkoord gaan.

Meest gelezen