Na Publifin in Wallonië is er nu Publipart in Vlaanderen

Na het intercommunaleschandaal in Wallonië komt nu een gelijkaardige zaak aan het licht in Vlaanderen. Publipart is een NV die ontstaan is uit de intercommunales. De 17 bestuurders van de NV krijgen stevige zitpenningen voor vergaderingen en de beleggingen die de NV doet, blijken niet altijd even koosjer. Dat ontdekten nieuwssite Apache en Het Laatste Nieuws.

Publipart is een naamloze vennootschap die gegroeid is uit een intercommunale, dat is een overheidsorgaan waarin gemeenten samenwerken rond gedeelde belangen, in dit geval energie. De bestuurders worden door gemeenten afgevaardigd en zo bestaat Publipart uit een allegaartje van mensen uit de politieke en zakelijke wereld. 

Bij de 17 bestuurders van Publipart zitten leden van SP.A, Open VLD en CD&V. Er zijn banden met Oudenburg, Diksmuide en Oud-Heverlee, maar vooral met Gent. Zo zit de Gentse schepen van Financiën in Publipart en tot januari zat ook Tom Balthazar, schepen van Stadsontwikkeling voor SP.A in het bestuur. De bestuurders kregen alles samen in 2015 een vergoeding van zo'n 360.000 euro, ongeveer 19.000 euro per bestuurder.

Het blijkt bijzonder onduidelijk waar Publipart allemaal mee bezig is en veel bestuurders willen niet reageren. Er zijn nochtans veel vragen, onder meer over waarin de NV belegt. Er zou (overheids)geld naar fondsen gaan die onder andere in chemische wapens zouden beleggen en Publipart zou ook 2 miljoen euro verloren hebben aan de zaak-Optima. Veel vragen dus en voorlopig weinig antwoorden.

Banden met Publifin

Publipart is voor 65 procent in handen van Publilec, een andere holding van intercommunale oorsprong. Publilec beheert een kapitaal van bijna 160 miljoen euro. Die holding is dan weer voor bijna 60 procent eigendom van Publifin.

Publifin kwam de afgelopen weken in het nieuws. Het is een intercommunale vennootschap met vertakkingen in Waalse energie-, media- en telecombedrijven. Een twintigtal Waalse politici, van verschillende strekkingen, bleken in obscure commissies en raden te zitten en ze kregen daar ook zitpenningen voor. De zaak beheerst al wekenlang het nieuws in Wallonië.

Termont: "In 2014 al beslist om eruit te stappen"

Gisteren zat de Gentse SP.A-burgemeester Daniël Termont in "De afspraak op vrijdag" en daar kwamen Publilec en Publipart al even ter sprake. "In 2014 hebben we al beslist om uit die twee vennootschappen te stappen", zei Termont gisteravond.

De SP.A in Gent heeft, zo zei Termont, 3 schepenen aangeduid om de exit uit Publilec en Publipart voor te bereiden en Gent is al voor 10 miljoen euro uitgestapt. "Wat daar gebeurt, is niet onze core business. We zijn die belangen aan het verkopen."

Over de zitpenningen van de SP.A-bestuurders van Publilec en Publipart zegt Termont dat de SP.A altijd geijverd heeft om die vergoedingen te laten dalen, maar dat de SP.A-bestuurders wel "hard gewerkt en onderhandeld hebben voor de stad". Termont voegt er nog aan toe dat het aantal mandaten in intercommunales wat hem betreft moet verminderen.

Bekijk hier het fragment met Daniël Termont in "De afspraak op vrijdag":

Meest gelezen