Oost-Europese criminele bendes hebben uitvalsbasis in ons land

Rondtrekkende criminele bendes uit Oost-Europa hebben steeds vaker Belgische steden als uitvalsbasis. Nadat ze strafbare feiten hebben gepleegd, keren ze niet meer terug naar Oost-Europa, maar blijven ze in steden als Brussel, Charleroi en Luik. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Federale Gerechtelijke Politie Limburg.

"In tegenstelling tot vorige jaren stellen we vast dat de bendes hun uitvalsbasis blijken te hebben in onze grootsteden", zegt Kris Vandepaer van de Limburgse gerechtelijke politie.

De voorbije jaren zag de politie de bendes opereren volgens het "hit and run"-principe: ze plegen criminele feiten en keren na twee, drie weken terug naar Oost-Europa. Uit de dossiers van 2016 daarentegen blijkt dat ze niet langer rechtstreeks uit Oost-Europa komen, maar een vestigingsplaats hebben in steden als Brussel, Charleroi of Luik.

Vorig jaar werden in Limburg 54 Oost-Europeanen aangehouden voor woninginbraak.

Meest gelezen