Pia Zadora: "Ik blijf erbij, die prijs werd niet afgekocht"

"Pia wie?" Dat was wat doorheen de gedachten van velen ging toen Pia Zadora totaal onverwacht in januari 1982 aan de haal ging met een Golden Globe in de categorie "New star of the year". Nieuwsmedia vroegen zich af hoe een totaal onbekende 28-jarige actrice, die door New York Times ooit beschreven werd als "een Brigitte Bardot, gerecycleerd uit een keukenvuilbak", een prijs kon winnen voor de rol van een jonge nymfomane in een kitscherig dramatische film over incest, genaamd "Butterfly"? Dat terwijl slechts weinigen de film gezien hadden, omdat de film een week na de Golden Globe-uitreiking nog in de bioscoopzalen moest verschijnen? Het antwoord: haar toenmalige echtgenoot, de Israëlische miljardair Meshulam Riklis, 30 jaar ouder dan Zadora en financier van de miskleun “Butterfly”. Die film ging exact 35 jaar geleden in wereldpremière, nà de uitreiking van de Globes dus.

In "Butterfly" speelde Zadora naast onder meer Stacy Keach en Orson Welles. De film over de (vermoedelijke) incestueuze relatie tussen een vader en zijn dochter bevatte de nodige seksscènes, volgens Riklis "de snelste weg om de aandacht van Hollywood te krijgen".

Maar het was de aandacht van de Hollywood Foreign Press Association, de organisatoren van de Globes, die hij moest krijgen. En dus organiseerde hij voor de definitieve stemming op 21 januari 1982 een privéscreening voor hen. Bovendien lanceerde hij een grootse mediacampagne voor de film. Op 30 januari mocht Zadora dan haar Golden Globe in ontvangst nemen. Daarbij versloeg ze onder meer Kathleen Turner ("Body heat"), Elizabeth McGovern ("Ragtime") en Rachel Ward ("Sharky’s machine").

Zadora: "Als ik nu op die hele heisa terugkijk, dan begrijp ik hem beter. Ik versta de controverse nu. Maar ik blijf erbij: die prijs werd niet afgekocht." (The Hollywood Reporter, januari 2015)

"Ik had nooit verwacht dat ik die prijs zou winnen. Daarom wilde ik aanvankelijk niet naar het evenement afzakken. Toen mijn naam afgeroepen werd, ging er een 'quiet shock' doorheen de zaal. Dat herinner ik me nog goed. Eens op het podium, merkte ik Sally Field op, een actrice die ik altijd bewonderd had. Om kalm te blijven, focuste ik me op haar. Maar dan zag ik dat ze zich verbaasd aan degene die naast haar zat, afvroeg: "Pia Zadora?""

Alle negatieve publiciteit deed zowel de film als de carrière van Zadora geen goed: "Na alle controverse met "Butterfly" was er niemand die me een rol aanbood in "Kramer vs Kramer" (film waarin Meryl Streep schitterde, nvdr). Daarom aanvaardde ik die in "Lonely lady", wellicht de slechtste film waarin ik ooit meegespeeld heb. Maar ik wilde werk en de film werd gefinancierd door een grote filmmaatschappij. Bovendien ging het om een rol die niet de stempel van sekssymbool droeg. Het ging over een schrijfster, en geen drankorgel of dom blondje. Ik dacht: "Dichter bij een "Frances"-rol (film waarin Jessica lange schitterde, nvdr) zal ik nooit geraken. Maar die film was zo slecht." (Ornando Sentinel, maart 1987)

Riklis en Zadora scheidden in 1993. Het koppel heeft 2 kinderen, dochter Kady en zoon Kristofer. Met de filmcarrière van Zadora kwam het nooit meer goed.

Haar pyrrusoverwinning op de Golden Globes wordt nu nog altijd bestempeld als een zwarte vlek in de geschiedenis van de Globes. Twee jaar na dit débacle werd deze prijs dan ook afgeschaft, ondanks het feit dat onder meer Diana Ross, Jessica Lange en Bette Midler die prijs aan hun palmares mochten toevoegen.

"Butterfly", de film die begin februari 1982 zijn wereldpremière kende, blijft intussen het weinig flatterende hoogtepunt in de filmcarrière van Pia Zadora:

Meest gelezen