Termont over ontslag Balthazar: "Ik ben er kapot van"

De burgemeester van Gent, Daniel Termont, betreurt het ontslag van zijn partijgenoot en schepen Tom Balthazar. Kartelpartner Groen noemt het ontslag een noodzakelijk signaal en vraagt om meer duidelijkheid, alvorens een beslissing te nemen over de toekomst van het kartel.

"Ik moet zeggen dat ik kapot ben van de beslissing van Tom om ontslag te nemen", zegt Termont. "Ik betreur dat ten zeerste, maar anderzijds heb ik wel het grootste respect voor hem."

"Het is bijzonder sneu omdat we natuurlijk een van onze sterke schepenen en de toekomstige lijsttrekker verliezen op deze manier", zegt Termont, "maar Tom heeft die beslissing genomen omdat als er geen vertrouwen is, dat echt niet lukt naar de toekomst toe."

"Hij heeft geen enkele juridische of wettelijke fout begaan, maar anderzijds vindt hij toch wel dat als hij niet 100 procent het vertrouwen heeft hij moeilijk kandidaat-burgemeester kan zijn." Nog volgens Termont is het ontslag een persoonlijke beslissing en is er geen druk geweest van Groen, de kartelpartner van SP.A in Gent. 

Kartel op de helling?

Het ontslag van Balthazar als lijsttrekker van de kartellijst SP.A/Groen is duidelijk en noodzakelijk, zegt de Gentse Groen-schepen Elke Decruynaere, nummer twee op de kartellijst. De partij wil eerst de zaak grondig uitklaren, vooraleer conclusies te trekken over de toekomst van het kartel.

"We nemen akte van de beslissing van schepen Balthazar", zegt  Decruynaere. "Dit is een duidelijk en noodzakelijk signaal. Er blijven echter nog veel vragen onbeantwoord. Alle partijen die betrokken zijn in het dossier moeten openheid en transparantie geven. De Gentenaars hebben hier recht op."

Decruynaere herhaalt ook haar oproep naar volledige openheid in het Publipart-dossier. "Het kan niet dat belastinggeld wordt ingezet voor dubieuze investeringen. Hier moeten we definitief van af. Vertegenwoordigers van gemeenten zitten in intercommunales voor het algemeen belang en niet voor hun eigenbelang."

Meest gelezen