"In plaats van te klagen over Trump, moeten Michel en Peeters een deal sluiten"

Nog geen maand is hij aan de macht, maar de Amerikaanse president Donald Trump doet voortdurend van zich spreken. Hoe moeten België en Europa omgaan met de nieuwe man in het Witte Huis? Howard Gutman, jarenlang ambassadeur van de Verenigde Staten in Brussel, stelt een pragmatische aanpak voor. "Trump is niet de president van de principes, maar van de deals. Sluit dus een deal met hem."

Howard Gutman, een vertrouweling van Barack Obama, was van 2009 tot 2013 Amerikaans ambassadeur in Brussel. Nog altijd verblijft hij een week per maand in ons land. De rest van de tijd brengt hij door "in het land van Donald Trump".

De verontwaardiging over Trumps ban tegen zeven moslimlanden: ze is hem niet vreemd. Maar in "De zevende dag" noemt Howard Gutman de ban ook "een win-winsituatie voor zowat iedereen". Enerzijds voor de immigranten, want de rechter oordeelt dat de ban in strijd is met de grondwet. Anderzijds voor Trump, want zijn kiezers zijn blij met zijn strijd. "Trump wint op politiek vlak, de immigranten op juridisch vlak."

"België is na Japan het meest geschikte land om Amerikaanse infrastructuur herop te bouwen"

Ook over de Europese Unie heeft Donald Trump al omstreden uitspraken gedaan. Hoe moeten België en Europa daarmee omgaan? "Je kunt verbolgen reageren, maar dat leidt nergens toe", meent Gutman. Hij vindt dat België beter het voorbeeld volgt van de Japanse premier Abe, die met Trump in de eerste plaats over handel heeft gesproken.

"Weet je welk land, op Japan na, het meest geschikt is om de infrastructuur van de Verenigde Staten herop te bouwen en zo miljarden dollars binnen te halen? België. Al die Belgische bouw- en baggerbedrijven kunnen dat veel beter dan de Amerikaanse. In plaats van te klagen over Trump, moeten Michel en Peeters op het vliegtuig stappen en een deal sluiten."

Voor Gutman is het duidelijk: "Trump is slecht voor België als je gelooft in waarden. Maar hij zít er. Hij is niet de president van de principes, maar van de deals. Dus als je een deal met hem kunt sluiten, doe het dan in godsnaam."

Meest gelezen