"La La Land" is de grote winnaar op de Bafta Awards

De Amerikaanse film "La La Land" van Damien Chazelle met Emma Stone en Ryan Gosling is de grote winnaar van de 70e editie van de Bafta Awards. De belangrijkste Britse filmprijzen werden vanavond uitgereikt in de Royal Albert Hall in Londen. De romantische musical "La La Land" verzilverde vijf van de elf nominaties en won onder meer de prijzen voor beste film, beste regisseur en beste actrice.
AFP or licensors
Emma Stone heeft de prijs voor beste actrice gewonnen.

Onder het toeziend oog van beschermheer prins William en zijn vrouw Kate Middleton heeft de British Academy of Film and Television Arts voor de 70e keer de Bafta Awards uitgereikt. Kate Middleton woonde het event voor het eerst bij.

Presentator Stephen Fry riep de Britse cineast Ken Loach in het begin van het gala op het podium om de prijs voor beste Britse film van het voorbije jaar in ontvangst te nemen. Ken Loach werd gelauwerd voor zijn film "I, Daniel Blake".

De grote winnaar van de avond was de favoriet "La La Land" van Damien Chazelle. De film won in totaal vijf prijzen, waaronder de prijs voor beste film, beste regisseur (Damien Chazelle) en beste actrice (Emma Stone). Daarnaast kreeg de Hollywoodmusical ook de awards voor beste muziek en beste cameravoering.

"La La Land" is ook de grote favoriet voor de Academy Awards met de evenaring van het recordaantal van 14 nominaties. De Oscars worden op 26 februari voor de 89e keer uitgereikt in Los Angeles.

De Amerikaanse acteur Casey Affleck werd in Londen gelauwerd als beste acteur voor zijn rol in "Manchester by the sea". De jongere broer van Ben Affleck is ook een van de kanshebbers op de Oscar voor beste acteur.

AFP or licensors

Prins William zet Mel Brooks in de bloemen

De prijs voor beste niet-Engelstalige film ging in Londen naar "Son of Saul" van de Hongaarse regisseur Laslo Nemes. Het concentratiekampdrama toont twee dagen uit het leven van een Hongaarse jood die in het concentratiekamp Auschwitz opgesloten zit in 1944.

Prins William mocht aan het einde van het gala het erelidmaatschap van de British Academy of Film and Television Arts uitreiken aan de Amerikaanse cineast Mel Brooks.

De humorist werd aangekondigd als "Prince Bill" door Stephen Fry. Mel Brooks bedankte de organisatoren voor de goede keuze, "zeker als je mij kiest". Hij beloofde dat hij zijn prijs niet zou verkopen op eBay.

Voor de Amerikaanse films "Arrival" en "Nocturnal animals", allebei met Amy Adams in de hoofdrol, was het een minder leuke avond. Beide films waren goed voor negen nominaties, maar enkel "Arrival" van Denis Villeneuve kon een prijs in de wacht slepen voor beste geluid. Tom Ford, de regisseur van de thriller "Nocturnal animals", zag geen enkele nominatie verzilverd worden.

AFP or licensors

Het palmares van de 70e Bafta Awards

beste film La La Land
beste regisseur Damien Chazelle (La La Land)
beste acteur Casey Affleck (Manchester by the sea)
beste actrice Emma Stone (La La Land)

beste acteur (bijrol) Dev Patel (Lion)
beste actrice (bijrol) Viola Davis (Fences)
beste origineel scenario Kenneth Lonergan (Manchester by the sea)
beste bewerkt scenario Luke Davies (Lion)

beste muziek La La Land
beste geluid Arrival
beste aankleding Fantastic beasts and where to find him
beste special effects The jungle book

beste kostuums Jackie
beste make-up Florence Foster Jenkins
beste montage Hacksaw Ridge
beste niet-Engelstalige film Son of Saul (Laszlo Nemes)

beste animatiefilm Kubo and the two strings
beste korte animatiefilm A love story
beste kortfilm Home

beste cinematografie Linus Sandgren (La La Land)
beste Britse debuut Babak Anvari (Under the shadow)
beste Britse film I, Daniel Blake van Ken Loach
beste documentaire 13th van Ava DuVernay
nieuwkomer van het jaar Tom Holland

Meest gelezen