Balthazar en Peeters verdienden nog meer bij EDF Luminus

De Gentse schepenen Tom Balthazar (SP.A) en Christophe Peeters (Open VLD) streken niet alleen bij Publipart een jaarlijkse vergoeding van 20.000 euro bruto op. Als bestuurders bij EDF Luminus kregen ze jaarlijks 40.000 euro bruto. Dat heeft De Tijd uitgezocht.

Uit de mandatenlijsten die beide politici indienden bij het Rekenhof blijkt dat de twee schepenen ook ook jarenlang als bestuurder voor de stad Gent bij energieleverancier EDF Luminus zaten. Uit de jaarrekeningen blijkt dat EDF Luminus zijn 16 bestuurders jaarlijks tussen de 700.000 en 900.000 euro betaalde. Dat is gemiddeld 49.000 tot 55.000 euro bruto per persoon. Ongeveer de helft dus van wat Balthazar en Peeters als schepenen verdienen (zo'n 100.000 euro bruto).

Balthazar was jarenlang lid van het strategisch comité van EDF Luminus, voor hij er in juni 2014 Peeters opvolgde als bestuurder. Peeters zelf werd lid van de raad van bestuur van het energiebedrijf in 2009. In tegenstelling tot Balthazar nam hij afgelopen weekend geen ontslag als schepen. Hij liet weten geen druk te voelen om op te stappen.

"Niet in de politiek gegaan voor het geld"

Balthazar bevestigt dat hij gedurende 2,5 jaar als bestuurder bij EDF Luminus werd vergoed. "Ik kreeg daarvoor 39.000 euro bruto per jaar. Als lid van het strategische comité verdiende ik iets minder dan de helft. Voor alle duidelijkheid: ik heb daar niet om gevraagd. Dat werd zo beslist in de algemene vergadering van EDF Luminus. Ik ben niet in de politiek gegaan voor het geld."

Ook Peeters ontkent de betalingen niet. "Al besef ik dat het vandaag niet meer kan dat je dergelijke vergoedingen krijgt voor een mandaat dat je in opdracht van de stad uitoefent." Toch denkt hij er niet aan de bedragen terug te storten. "Hoe ver ga je dan terug in de tijd? Je kunt het verleden niet beoordelen met de bril van vandaag."

Meest gelezen