Coddens en Taeldeman volgen Tom Balthazar op in Gent

Ruddy Coddens wordt de nieuwe SP.A-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Hij volgt Tom Balthazar op die in de Publipart-zaak genoemd werd. Sven Taeldeman neemt de taak van Balthazar als schepen over.
De nieuwe lijsttrekker Rudy Coddens.

Coddens sprak bij zijn voorstelling zijn bewondering uit voor Tom Balthazar. "Tom is een ongelofelijk goede schepen geweest. We verliezen een goede collega, een hardwerkende schepen. Ik wil nu de verantwoordelijkheid ten volle opnemen, voor de partij en ook voor de Gentenaar. Ik ga blijven verder werken aan een sociaal-progressief project voor Gent. Ik zit boordevol energie om daar het allerbeste van te maken. Ik kan een zorgzame burgervader zijn voor elke Gentenaar", stelt Coddens.

Coddens werd geboren in Gent op 14 februari 1960 en startte zijn professionele carrière als verpleegkundige. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 werd hij OCMW-raadslid en in 2011 werd hij gemeenteraadslid. Hij is momenteel OCMW-voorzitter in Gent en schepen van Seniorenbeleid, Werk en Armoedebestrijding. Hij is ook voorzitter van het AZ Jan Palfijn en van de VVSG-afdeling OCMW's.

"Rudy Coddens is geen tafelspringer", zei burgemeester Daniel Termont. "Hij zal een andere stijl hebben dan ikzelf en dan Tom Balthazar. We geloven 100 procent in Rudy en dat hij een uitstekende burgemeester zal zijn als ik vertrek. Zijn kandidatuur zal uiteraard een onderwerp van bespreking met de collega's van Groen zijn. Het was een memorabel weekend, we hopen dat we het hiermee kunnen afsluiten."

Taeldeman

Het 44-jarige gemeenteraadslid Sven Taeldeman wordt door het partijbestuur van SP.A Gent voorgesteld als kandidaat-schepen van Stadsontwikkeling, Wonen en Ruimtelijke Planning. "Tom Balthazar beheerde een zeer zwaar departement", zegt Termont. "We hebben maar anderhalf jaar voor de verkiezingen. Sven Taeldeman was de beste kandidaat. Hij werkt bij de provincie Oost-Vlaanderen als projectleider planningsfase fietssnelwegen. Hij was eerder kabinetchef van gouverneur André Denys en hoofd van de beleidscel Stedenbeleid op het kabinet van Freya Van den Bossche toen ze Vlaams minister was."

De kandidatuur van Taeldeman wordt woensdag voorgelegd aan de leden van de partijraad. "Ik wil zoveel mogelijk realiseren van de uitstekende plannen en projecten die Tom de voorbije jaren voorbereidde. En ik kijk er nu al naar uit om nieuwe ideeën mee te geven voor het Gent van morgen", zegt Taeldeman.

Kartellijst

Balthazar nam gisteren ontslag omdat hij als bestuurder van Publipart riante vergoedingen zou hebben gekregen. Naar eigen zeggen maakte hij geen juridische fouten, maar hij besefte dat hij in deze omstandigheden geen lijsttrekker kon worden van de kartellijst SP.A-Groen.

Door de affaire is ook het voortbestaan van die kartellijst op de helling komen te staan. SP.A en Groen hebben een aantal afspraken gemaakt over het uittreden uit Publipart en over deugdelijk bestuur. Het zijn de leden van Groen die moeten beslissen of de twee partijen nog samen naar de gemeenteraadsverkiezingen kunnen trekken.

Meest gelezen