Een van de grootste schilderijen ter wereld is verhuisd

Het is 109 meter lang, vier verdiepingen hoog en het weegt zes ton: "Battle of Atlanta" is een van de grootste schilderijen ter wereld. Vrijdag werd het gigantische kunstwerk uit 1886 verhuisd van de zoo van Atlanta naar een nieuwe plek in de hoofdstad van Georgia. De verhuis maakt deel uit van een plan om het werk te restaureren en een nieuwe plek te geven voor de komende 75 jaar. Kostprijs: 35 miljoen dollar.

'Battle of Atlanta" is een zogenoemd "cyclorama", een groot panoramisch schilderij dat wordt weergegeven in een ronde kamer, waardoor de toeschouwer een zicht heeft van 360 graden en het gevoel heeft zich middenin het schilderij te bevinden. Dergelijke cyclorama's waren immens populair in de tweede helft van de 19e eeuw. Ze waren de IMAX-theaters van die tijd. Samen met het circus waren ze de attractie bij uitstek in het pré-cinematijdperk.

"Battle of Atlanta" is een olieverfschilderij dat de strijd om Atlanta in 1864 weergeeft tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, een veldslag waarbij 12.000 doden vielen. Het werd in 1886 in Milwaukee geschilderd door een team Duitse kunstenaars. Na een tour door de VS -een huzarenstuk in die tijd- hangt het sinds 1921 in een hoek van de dierentuin van Atlanta, in het Atlanta Cyclorama & Civil War Museum. Het doek is aan restauratie toe, maar tot voor kort was het nodige geld daarvoor niet voorhanden. Tot nu dus: een rist privédonoren zorgden voor de nodige 35 miljoen dollar.

"Alsof je een tent van papieren zakdoekjes zou stretchen"

Het verhuizen van het doek, dat gemaakt is van Belgisch linnen, bleek een logistieke nachtmerrie, die al sinds 2015 voorbereid werd. "Het is alsof je een tent, gemaakt van papieren zakdoekjes, tot het uiterste zou stretchen", klinkt het.

"Battle of Atlanta" moest in twee stukken worden gesneden, daarna moesten beide delen rond op maat gemaakte spoelen van elk 12 ton worden gewikkeld. Vervolgens werd een gat gemaakt in het dak van het gebouw waar het doek bijna een eeuw te bezichtigen was en werden beide spoelen met kranen uit het gebouw gehesen en op een truck geplaatst. Vrijdag werden ze verhuisd naar hun nieuwe thuis voor -minstens- de komende 75 jaar: het Atlanta History Center. Daar zou het, na een grondige restauratie, vanaf 2018 in vol ornaat te bezichtigen moeten zijn.

Slechts een twintigtal cyclorama's hebben de tand des tijds overleefd. Daarvan worden er nog twee tentoongesteld. Naast "Battle of Atlanta" geldt dat ook voor de slag om Gettysburg in Pennsylvania.

Meest gelezen