Gerechtelijk onderzoek naar incident tussen buschauffeur en tiener

De politie en het parket hebben een onderzoek geopend naar een incident in Grimbergen tussen een buschauffeur van De Lijn en een 16-jarige passagier van Afrikaanse origine. Volgens sommigen zou de chauffeur met een mes uitgehaald hebben naar de jongen, maar het parket zegt dat daarvoor voorlopig geen aanwijzingen zijn.
Archieffoto

De moeder van de jongen diende gisteren een klacht in bij de politie van Elsene. Een honderdvijftigtal mensen hield gisterennamiddag ook een betoging aan het politiecommissariaat in Elsene. Ze vonden dat de politie van Grimbergen het incident niet ernstig had genomen en klaagden over racisme.

Het incident zelf vond woensdagavond plaats toen de jongen met de bus op weg was naar zijn woning in Grimbergen. De buschauffeur zou twijfels geuit hebben over zijn sms-ticket en na enig geruzie zou die buschauffeur volgens de betogers uitgehaald hebben met een mes, waarbij de jongen lichtgewond raakte. De politie kwam ter plaatse maar liet de buschauffeur vertrekken, aldus de betogers.

Volgens het parket Halle-Vilvoorde is er woensdagavond in Grimbergen een verhitte discussie geweest tussen een buschauffeur en een 16-jarige passagier waarbij de passagier een oppervlakkige schram heeft opgelopen.

"Er is dus zeker niemand neergestoken, zelfs de aanwezigheid van een mes kan niet eens worden bevestigd", aldus parketwoordvoerder Gilles Blondeau. "Een opsporingsonderzoek werd geopend, beide partijen mochten beschikken en zullen later nog worden uitgenodigd om verhoord te worden."

"Veroordelen elke vorm van geweld"

"We veroordelen bij De Lijn elke vorm van geweld op en rond onze voertuigen", zegt woordvoerder Joachim Nijs. "In dit specifieke geval voeren politie en parket een onderzoek waaraan wij onze volledige medewerking verlenen. Beide kanten van het verhaal worden hierin gehoord. Ook intern wordt dit uitgebreid onderzocht."

"We zetten bij De Lijn zwaar in op het voorkomen van agressie", voegt Nijs eraan toe. "Onze mensen krijgen tijdens hun opleiding en tijdens hun job permanent opleidingen over het omgaan met en het vermijden van verbale en fysieke agressie."