Grieks leger maakt bom uit WO II onschadelijk

In de Griekse stad Thessaloniki heeft het leger met succes een bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. 70.000 inwoners die uit voorzorg waren geëvacueerd, kunnen terug naar huis.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De bom werd vorige week gevonden op vijf meter diepte bij een benzinestation in een druk bevolkte wijk. Hij bleek van Amerikaanse makelij te zijn. De explosievenopruimingsdienst van het leger vreesde vooraf dat de klus lang zou duren, maar had uiteindelijk maar een half uurtje nodig om de bom onschadelijk te maken. Hij was zwaar verroest, al was het ontstekingsmechanisme in verrassend goede conditie.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Uit voorzorg werden gisteren en vanmorgen 70.000 inwoners in een straal van een kleine 2 kilometer rond het benzinestation geëvacueerd, al was niet iedereen overtuigd van het nut van de operatie. "Als hij al die jaren niet is onploft, zal dat nu ook wel niet meer gebeuren", meende een tachtiger.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bij de geëvacueerden waren ook 450 bewoners van een vluchtelingenkamp. Tijdens de evacuatie maakten zij van de gelegenheid gebruik om het archeologisch museum van de stad te bezoeken.

Meest gelezen