Groen legt het voortbestaan van het kartel in Gent in handen van leden

In Gent hebben SP.A en Groen samen afspraken gemaakt over de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Groen legt het voortbestaan van de kartellijst in handen van de leden. Zij beslissen. "Eerst moet de partij mee zijn als we met het kartel willen verder gaan en samen een nieuwe start maken", zegt schepen Elke Decruynaere (Groen). Het voortbestaan van de kartellijst kwam in het gedrang na het ontslag van lijsttrekker Tom Balthazar (SP.A) in de Publipart-zaak.
Elke Decruynaere

De kartelpartners spraken af om de uitvoering van de uittreding uit Publilec en de bijhorende dochtervennootschappen (Publipart en EDF-Luminus) te versnellen, weliswaar met garantie op een correcte uitbetaling van de aandelen. Dat geld zal gebruikt worden voor de nodige investeringen in de dienstverlening in Gent. "De mandaten zullen voortaan opgenomen worden zonder de bijhorende voorziene vergoeding", zeggen de partijen in een mededeling.

Groen en SP.A gaan voorts zo snel mogelijk alle publieke en private mandaten en de bijkomende vergoedingen die hun Gentse gemeente- en OCMW-raadsleden en andere vertegenwoordigers bekleden, publiek maken. Ze nodigen daarbij de andere partijen in de gemeenteraad uit om hetzelfde te doen.

Verder krijgen de eigen mandatarissen en vertegenwoordigers nog eens de opdracht om intercommunales alleen nog te laten beleggen op basis van een ethisch charter dat geïnspireerd is op het ethische beleggingsbeleid van de stad Gent.

Tot slot zullen de vergoedingen van burgemeester en schepenen, inclusief de bijkomende mandaten, niet meer bedragen dan 130 procent van hun basiswedde.

Constructief gesprek

Decruynaere sprak na afloop over een open gesprek. "Dit zijn constructieve voorstellen waarmee we naar onze partij kunnen trekken", zegt zij. "Eerst moet de partij mee zijn als we met het kartel willen verder gaan en samen een nieuwe start maken."

Ook lokaal SP.A-voorzitter Karin Temmerman spreekt over een constructief gesprek met onze kartelpartner. "We nodigen trouwens àlle partijen uit om onze voorstellen voor een transparante eerlijke politiek te volgen", klinkt het.

Meest gelezen