John Crombez: "Laat ons alles bekendmaken: wie verdient hoeveel?"

SP.A-voorzitter John Crombez is in "De zevende dag" heel duidelijk geweest. Hij wil dat álle excessen er bij cumuls uitgaan. "Laat ons alles bekendmaken over de partijen heen. Ik sta voor de decumul: één man en één vrouw = één job." Crombez reageert daarmee op het Publipart-schandaal en het ontslag van partijgenoot en Gentse schepen Tom Balthazar.

Het Publipart-schandaal in Gent weegt op de SP.A. Alle ogen waren dus gericht op partijvoorzitter Crombez in het zondagse Eén-programma. Crombez liet meermaals verstaan dat hij álle excessen eruit wil. "Alle vergoedingen die te hoog zijn, zijn abnormaal. Ik sta voor de decumul. Eén man of één vrouw = één job."

Crombez reikt de hand naar andere partijen en partijvoorzitters om alle vergoedingen bekend te maken zodat "de hele bevolking het weet". "Want bij een vermoeden van excessen is het volk het vertrouwen kwijt. Mensen verwachten van socialisten meer dan van de rest", legt Crombez uit.

Hij pleit voor zo min mogelijk mandaten en verwijst daarbij naar Freya Van den Bossche die als Vlaams minister in 2012 zo'n 1.200 mandaten liet schrappen, onder meer bij Infrax en Eandis. "Laten we haar voorbeeld volgen. Ik vraag me eigenlijk af waarom die operatie toen is gestopt?"

(lees voort onder de video)

John Crombez legt uit in "De zevende dag":

"Ik word géén lijststrekker"

Crombez neemt het ook op voor partijgenoot Balthazar die gisteravond ontslag nam als schepen en als lijsttrekker van de SP.A in Gent voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. "Hij heeft zich erg ingezet voor de stad en de partij, en hij klampt zich tenminste niet vast." 

Bij het Publipart-schandaal raakte bekend dat mandatarissen soms 1.600 euro voor vergaderingen kregen, dus ook Balthazar. Moet hij bedragen terugstorten zoals PVDA dat vraagt? Crombez wijst erop dat in dit geval er écht wel gewerkt is. "Het gaat om 53 miljoen om te investeren in Gent. Balthazar heeft een stap teruggezet, dat is meer dan dat de rest doet", zegt Crombez. Hij laat het aan Balthazar zelf over om te beslissen.

De voorzitter ziet nog een toekomst voor het kartel SP.A-Groen na de hele heisa. "Het kartel kan absoluut verder. Gent wordt nog altijd progressief bestuurd tegenover andere steden. Als in Gent alle boeken op tafel gegooid worden, kan dat in Antwerpen ook." Maar Crombez heeft géén ambitie om zelf lijsttrekker te worden. "De vraag is vriendelijk, maar nee", klinkt het kordaat.

"Siegfried Bracke, de aasgier"

Crombez liet in "De zevende dag" geen spaander heel van Siegfried Bracke, N-VA-fractieleider in Gent en Kamervoorzitter. "Hij vliegt er als een aasgier boven. Hij verdient meer dan de premier (Charles Michel, red.) én cumuleert. Hij zit onder meer in het beursgenoteerde Telenet. En Bracke kost al veel aan de belastingbetaler."

Bracke zelf was gisteren niet mals voor de SP.A in Gent. Hij haalde in een blogpost op zijn website uit. "Het systeem-Termont is het PS-systeem in meerdere betekenissen: een gigantische tewerkstellingsmachine, een gigantische subsidiemachine en een gigantische graaimachine voor de toplui."

Meest gelezen