Kirk Douglas: "Nooit gedacht dat ik de honderd zou halen"

De Amerikaanse acteur Kirk Douglas is van zijn melk nu hij ouder is geworden dan honderd jaar. "Het is eigenlijk droevig. Ik mis heel veel vrienden uit het verleden", klinkt het in een interview met The Guardian. Kirk Douglas groeide in de tweede helft van de 20e eeuw uit tot een van de meest gevierde acteurs in Hollywood. Hij is bekend van films als "Spartacus", "Lust for life" over het leven van Vincent van Gogh en "Paths of glory".

De Amerikaanse acteur Kirk Douglas werd op 9 december 2016 in Hollywood in de bloemen gezet voor zijn 100e verjaardag. Zijn zoon Michael Douglas organiseerde een groot feest voor zijn beroemde vader.

In een uitgebreid interview met The Guardian blikt Kirk Douglas terug op zijn leven. "Ik had nooit gedacht dat ik de honderd zou halen. Ik ben geschokt. Het is ook heel droevig eigenlijk", aldus Douglas. Daarmee verwijst hij naar al zijn vrienden die hij de voorbije decennia heeft zien wegvallen.

Dertig jaar geleden verhuisde Douglas met zijn vrouw Anne naar een bescheiden huis in Beverly Hills. De jaren daarvoor kreeg hij op zijn verschillende grote landgoeden gasten als Fred Astaire, Lauren Bacall, Ronald Reagan en Frank Sinatra over de vloer.

"Ik mis vooral mijn goede vrienden Burt Lancaster en John Wayne", zegt Kirk Douglas. Zijn vitale rollen en zijn imposante voorkomen blijven ook vandaag nog overeind. "Ik was in het echte leven geen stoere vent, ik acteerde alleen maar dat ik er een was."

"Nooit afgunst gevoeld voor succes van mijn zoon"

Kirk Douglas is als honderdjarige bijzonder trots op de carrière die zijn zoon Michael Douglas wist uit te bouwen. "Ik ben zo fier op Michael omdat hij zijn eigen weg is gegaan en mijn advies niet gevolgd heeft. Ik wou dat hij een dokter of een advocaat werd, maar hij sloeg die raad in de wind."

"De eerste keer dat ik Michael zag in een toneelstuk, vond ik zijn prestatie bijzonder slecht. Maar dan ging ik een tweede keer kijken en zag ik dat hij het fantastisch deed als acteur."

Kirk Douglas is al 62 jaar getrouwd met zijn tweede vrouw Anne Douglas. "Ik was geen trouwe man, maar Anne wist daar weg mee. Voor we trouwden, organiseerde ze een feest in Parijs met de vrouwen waarvan ze wist dat ik ermee geslapen had. Ik kon mijn ogen niet geloven. Ze weet alles van me."

Meest gelezen