Kleinkinderen van immigranten kunnen vlotter Zwitser worden

Immigranten van de derde generatie kunnen in Zwitserland binnenkort sneller en makkelijker een Zwitsers paspoort krijgen. De Zwitsers stemden in een referendum in met een versoepeling van de naturalisatieprocedure, zoals voorgesteld door de regering en het parlement. Dat blijkt uit eerste resultaten die door de openbare media zijn verspreid.

Zowat een kwart van de bevolking van Zwitserland heeft geen Zwitsers paspoort. Het land heeft veel immigranten uit Italië, Portugal, Turkije en de Balkanlanden. Kinderen die in Zwitserland geboren worden, krijgen niet automatisch een Zwitsers paspoort. Gemiddeld duurt een aanvraag twaalf jaar.

Voorstanders van de versoepeling van de procedure vinden het absurd dat mensen die in Zwitserland geboren zijn, zo'n lang traject moeten doorlopen.

Tegenstanders menen dat de versoepeling leidt tot "massa-inburgering". De Zwitserse Volkspartij, de grootste van het land, voerde campagne tegen het plan, met de waarschuwing dat moslimextremisten het land zouden binnendringen. Maar ze incasseerde haar derde nederlaag in twee jaar in een referendum over migratie.

Het plan van de overheid is enkel bedoeld om de procedure om de Zwitserse nationaliteit toe te kennen aan de kleinkinderen van immigranten, sneller en minder duur te maken. Van automatische naturalisatie is geen sprake.

Meest gelezen