Noord-Korea vuurt eerste raket af sinds eedaflegging Trump

Noord-Korea heeft opnieuw een ballistische raket afgevuurd, de eerste sinds Donald Trump Amerikaans president is. Volgens Zuid-Korea vloog de raket 500 kilometer ver richting Japan en belandde ze in zee. Trump en de Japanse premier Shinzo Abe veroordelen de lancering.

De raket werd vanmorgen vroeg om 7.55 uur lokale tijd (23.55 uur Belgische tijd) afgevuurd vanop de luchtmachtbasis Banghyon, in het westen van Noord-Korea. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie vloog de raket in de richting van de Japanse zee.

"Om welk soort raket het gaat moet nog worden onderzocht", zei een woordvoerder van het ministerie. Volgens het Noord-Koreaanse persagentschap Yonhap gaat het mogelijk om een Musudan-middellangeafstandsraket.

"Absoluut ontoelaatbaar"

Het is de eerste keer sinds het aantreden van Donald Trump als Amerikaans president dat het regime van Kim Jong-un een raket afvuurt. Bij zijn bezoek aan Zuid-Korea vorige week zei de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis nog dat elke nucleaire aanval van Noord-Korea tegen de VS of haar bondgenoten op een "effectieve en verpletterende" manier beantwoord zal worden.

Trump zelf veroordeelde de raketlancering al, net als de Japanse premier Shinzo Abe. De twee leiders reageerden vanuit Trumps resort in Florida, waar ze samen met hun echtgenotes het weekend doorbrengen.

Trump beloofde Japan, dat hij een "belangrijke bondgenoot" noemde, de volledige Amerikaanse steun. "We staan voor honderd procent achter Japan."

Abe noemde de lancering "absoluut ontoelaatbaar" en voegde eraan toe dat Noord-Korea de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet gehoorzamen. De VN-Veiligheidsraad vaardigde al verschillende resoluties uit waarin het Noord-Korea verboden wordt ballistische raketten af te vuren.

Meest gelezen