Royaal nieuws: van een spoorloze labradoodle tot een onherkenbare Letizia

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Wat heeft er deze week zoal het nieuws niet gehaald? De Noorse Mette-Marit was haar trouwe viervoeter even kwijt, Máxima verraste de Nederlandse pers met een collier van de pauwenstaart-parure, Charles verloor zijn geliefde peetdochter en de Spaanse koningin Letizia was haast onherkenbaar op skilatten. De gulle Haya doneerde dan weer ruim 36,8 miljoen aan het goede doel van haar overleden moeder.

NOORWEGEN: Mette-Marit verspreidt opsporingsbericht

Het was even paniek ten huize Haakon en Mette-Marit. Het Noorse prinselijke paar was op skivakantie en Muffins Kråkebolle, hun driejarige labradoodle (kruising tussen een labrador en poedel), raakte zoek.

Mette-Marit schakelde zelfs sociale media (zie hieronder) in om het geliefde huisdier terug te vinden. “Als u of iemand die u kent haar heeft gezien, zijn wij blij met een telefoontje. Ze is dol op mensen. Ze heeft een chip en draagt een zwarte halsband”, schreef Mette-Marit als post. Het icoontje was dat van een gebroken hart. De prinses wist ook te verklappen dat haar "knappe, slimme man de deur van de auto had laten openstaan". Uiteindelijk vond Muffins Kråkebolle de weg zelf terug naar huis. Eind goed al goed.

NEDERLAND: Het halssnoer van Máxima

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de Duitse president Joachim Gauck en zijn echtgenote Daniela Schadt op paleis Noordeinde ontvangen. Tijdens het diner droeg Máxima een bijzonder collier van de pauwenstaart-parure. Iets wat de Nederlandse pers meteen opviel en uiteraard met alle aandacht ging lopen.

De pauwenstaart-parure bestaat uit een diadeem, broche, halsketting, oorringen en armband afgewerkt met diamanten en robijnen. Het werd gemaakt voor koningin Wilhelmina in 1897 en later ook gedragen door haar dochter, koningin Juliana, en kleindochter prinses Irene.

De volledige pauwenstaart-parure zou al veertig jaar niet meer gezien zijn. Even werd gevreesd dat een aantal juwelen zou verkocht zijn, tot nu dus. Máxima droeg tot ieders grote verrassing de collier en de oorringen (foto links).

Cyberpesten na feestje
Het is een drukke week geweest voor het koningspaar (foto's onder), want naast een bezoek aan enkele Duitse deelstaten waren ze vorig weekend aanwezig op het huwelijk van Filippos Lemos en ontwerpster Marianna Goulandris in Londen. De 3 A'tjes waren ook mee: kroonprinses Amalia droeg een mantel van haar moeder, en Alexia en Ariane speelden bruidsmeisjes met bloemetjes in hun haar.

Een aantal reacties op sociale media naar aanleiding van de foto's van Amalia waren trouwens allesbehalve tactvol. Er werd gelachen omdat ze gebruikte kleren droeg en omdat ze niet graatmager is, kwam de opmerking van "puppy vet".

XPOSUREPHOTOS.COM
XPOSUREPHOTOS.COM

GROOT-BRITTANNIË: Charles in de rouw

Tara Palmer-Tomkinson (45, op foto in het midden), de peetdochter van de Britse kroonprins Charles, is overleden. Palmer-Tomkinson kan het beste omschreven worden als societyfiguur die met haar koninklijke connecties en flamboyante levensstijl vooral bekend was in de jaren 90. Ze dook in menig tabloid op met haar cocaïne-verslaving en verscheen in 2002 in de realityreeks "I'm a celebrity... get me out of here!".

Totaal onverwacht komt haar dood niet helemaal: ze had een hersentumor en leed aan een auto-immuunziekte. Charles zegt diep bedroefd te zijn. Hij en Tara's familie gingen vaak samen skiën. Tara's vader was een olympisch skiër en leerde de kroonprins enkele kneepjes. Ze was ook aanwezig op het huwelijk van prins William.

SPANJE: Felipe op skilatten

Niet alleen de Noren waren op skivakantie. Ook de Spaanse koning Felipe en zijn gezin kozen voor sneeuw in eigen land. Felipe en Letizia hielden een fotosessie voor de pers samen met hun dochters Leonor (11) en Sofía (9). Herkent u trouwens de goed ingeduffelde Letizia? Het Spaanse koningspaar staat erom bekend sportief te zijn, ze zijn verzot op skiën en geven hun passie graag door.

Verwendung weltweit

Koningin Letizia had wat weg van RoboCop.

Verwendung weltweit
Verwendung weltweit

JORDANIË: prinses Haya schenkt 36,8 miljoen weg

Prinses Haya, halfzus van koning Abdullah, doneert 36,8 miljoen euro aan Tkiyet Um Ali om armoede en honger in Jordanië te bestrijden. De organisatie levert warme maaltijden en voedselpakketten aan gezinnen die het nodig hebben. Tkivet Um Ali helpt momenteel zo'n 18.000 huishoudens, maar daar komen door de Syrische vluchtelingencrisis nog eens 10.000 huishoudens bij.

De schenking komt er exact 18 jaar na de dood van koning Hussein en 40 jaar na de dood van koningin Alia. "Er bestaat geen betere manier om hun te herdenken door iets te doen wat ze zelf zouden hebben gedaan", stelt dochter Haya. De organisatie Tkiyet Um Ali was oorspronkelijk een idee van Alia. De koningin kwam op 9 februari 1977 om bij een helikoptercrash. Het was Haya die -in naam van haar moeder- de organisatie hielp oprichten.

AP2006

Prinses Haya op bezoek bij vluchtelingen.

Meest gelezen