Wil u typen zoals Charles Darwin schreef? Dat kan zo

Bioloog en wetenschapscommunicator Ilja Van Braeckel van de Vrije Universiteit Brussel heeft de Britse bioloog Charles Darwin weer tot leven gewekt met een "Darwin lettertype", ter ere van Darwindag vandaag. Dat lettertype laat toe om te typen in het handschrift van Darwin en is gebaseerd op Darwins originele manuscripten die onlangs werden vrijgegeven door de Cambridge Digital Library.
AP2008
Charles Darwin op latere leeftijd.

Op zondag 12 februari is het “Darwin Day”, de dag waarop de geboorte van Charles Darwin in 1809 herdacht wordt. Die dag wordt voorlopig maar in beperkte kring gevierd, alhoewel Darwin algemeen beschouwd wordt als een van de grootste wetenschappers aller tijden.

In 2014 werd een groot deel van Darwins vele notitieboekjes vrijgegeven door de Cambridge Digital Library en daar is bioloog, wetenschapscommunicator en fan van Darwin Ilja Van Braeckel mee aan de slag gegaan.

Hij analyseerde analyse van 12.000 hoge resolutie scans van de manuscripten en digitaliseerde de handgeschreven letters, wat resulteerde in het gebruiksklare “Darwin Lettertype”.

Het “Darwin lettertype” wordt nu gratis beschikbaar gemaakt voor iedereen. Het kan vrij gedownload en verspreid worden via deze link

Het "Darwin lettertype". Het zinnetje "Pa's wijze lynx bezag vroom het fikse aquaduct" is het kortste zinnetje in het Nederlands waarin alle letters van het alfabet voorkomen. 

AP2005

Een van de talloze notaboekjes van Darwin.

Meest gelezen