4 doden bij lawine in Frans skigebied: "We denken dat het dodentol niet zal stijgen"

In de Franse Alpen zijn in het skigebied Tignes vier doden gevallen. Ze werden meegesleurd door een lawine. Initieel werd er bericht dat er negen mensen onder de sneeuw bedolven waren, maar de autoriteiten zeggen nu dat er verwarring was met de database. Ze verwachten dat het dodentol niet meer zal stijgen.

De slachtoffers bevonden zich buiten de skipiste toen ze rond 10.30 uur werden meegesleurd door de lawine op 2.100 meter hoogte. De sneeuwmassa was zo'n 400 meter breed.

Rond 11 uur werd alarm geslagen. Hulpdiensten zijn meteen massaal uitgerukt. Even na het middaguur konden reddingswerkers vier personen uit de sneeuwmassa halen, twee van hen waren al overleden.

Verwarring

De reddingsoperatie is nog aan de gang. De diensten gaan er op dit moment van uit dat er in totaal zeker vier doden zijn gevallen. De autoriteiten gaan ervan uit dat het dodentol niet meer zal stijgen. "We betreuren de vier slachtoffers, maar we denken dat het bij deze vier zal blijven. Toch gaat de zoektocht verder. Het was een enorme lawine", vertelt Nicolas Martrenchard, waarnemend prefect van Albertville op een persconferentie.

De eerste berichten spraken over negen mensen die bedolven waren onder de sneeuw, maar nu zeggen de autoriteiten dat er slachtoffers per ongeluk meerdere keren in de database waren ingevoerd. Wie de slachtoffers zijn, is nog niet bekend.

Op het moment van het ongeval was het lawinegevaar ingeschat op niveau drie, op een schaal van vijf. Sinds het begin van het skiseizoen dit jaar zijn in de Franse Alpen en Pyreneeën bij 13 incidenten in totaal al drie doden gevallen.

De lawine deed zich voor op de "Pente du Lavachet", een afdaling buiten piste die uitkomt op het Lac de Tignes.

Meest gelezen