Videospeler inladen...

Adele klopt Beyoncé op Grammy's, maar "kan prijs voor beste album niet aanvaarden"

Adele is met vijf prijzen de grote winnaar geworden op de uitreiking van de Grammy Awards, de belangrijkste muziekprijzen. De Britse zangeres weigerde evenwel de prijs voor beste album omdat ze vond dat die naar Beyoncé moest gaan. Ze brak de award ook letterlijk in twee. De overleden David Bowie werd vijf keer postuum geëerd.
2017 Invision

Al voor de start van de show was het duidelijk dat de uitreiking van de 59e Grammy's er eentje zou worden tussen Adele en hartsvriendin Beyoncé. De twee dames waren beiden genomineerd in de categorieën beste solo-optreden, beste single, beste album en beste opname. In de vier categorieën won Adele en ook de prijs voor beste popalbum ging naar haar.

Daarmee kon de Britse zangeres haar vijf nominaties allemaal verzilveren. Een minder groot feestje werd het voor Beyoncé die maar liefst negen keer was genomineerd, maar enkel de prijs voor beste urban-album en beste videoclip mee naar huis kon nemen. 

Een opmerkelijk moment kwam er toen Adele het podium op kwam om haar prijs voor beste album in ontvangst te nemen. "Ik kan deze prijs niet aanvaarden", zei de Britse zangeres. Volgens haar moest de award naar Beyoncé gaan voor "Lemonade". "Dat album was zo monumentaal, zo goed doordacht, zo mooi. Ik aanbid jou, ik hou van jou, dat zal altijd zo blijven." Adele brak daarop de prijs in twee. 

2017 Invision

"Ik dacht dat het haar jaar was", zei Adele later op de avond. "Wat moet zij in godsnaam doen om de prijs voor beste album te winnen?"

Het is voorlopig onduidelijk of Adele ook officieel haar prijs weigert. Als ze dat doet, zou ze nog maar de tweede in de geschiedenis van de Grammy's zijn. In 1990 weigerde Sinead O'Connor de prijs voor beste alternatieve album omdat de uitreiking "te commercieel" was.

David Bowie

David Bowie viel - een jaar na zijn overlijden - ook behoorlijk in de prijzen. Hij won postuum alle Grammy's waarvoor hij genomineerd was. Zo won zijn laatste album - "Blackstar" - de prijs voor beste artwork en beste geluidstechniek en werd het bovendien bekroond als beste alternatieve muziekalbum. Het gelijknamige nummer kreeg de prijzen voor beste rockuitvoering en beste rocknummer. 

De rapper Chance The Rapper werd verkozen tot beste nieuwe artiest. Eveneens opmerkelijk, want het is de eerste keer sinds 2004 dat een rapper deze prijs mee naar huis kreeg. Twenty One Pilots kreeg de Grammy in de categorie beste popduo en beste groepsoptreden. De prijs voor beste country-soloartiest ging naar Maren Morris. 

En ook België viel in de prijzen. Megadeth - met drummer Dirk Verbeuren - kreeg namelijk de prijs voor beste metaloptreden.

Beyoncé met bolle buik

Adele en Beyoncé zorgden tijdens deze uitreiking niet enkel voor een prijzenslag, ook de twee meest opvallende momenten van de avond waren voor hen weggelegd. Zo was het de eerste keer dat Beyoncé in het openbaar kwam sinds ze bekendmaakte dat ze in verwachting is van een tweeling. Ze zong de nummers "Love drought" en "Sandcastles" in een opvallende gouden glitterjurk. Daarna verscheen ze in een rode jurk, waarin haar bolle buik nog beter was te zien. 

Adele opende de avond met haar nummer "Hello", maar kwam halverwege de avond nog eens het podium op voor een eerbetoon aan de vorig jaar overleden George Michael. Haar versie van "Fast love" onderbrak ze na minder dan een minuut omdat er geluidsproblemen zouden zijn geweest. "Ik weet dat het live-tv is, het spijt me", zei de zangeres. "Sorry voor het vloeken en sorry dat ik opnieuw begin, maar ik kan dit niet verknoeien voor hem."

De zangeres eindigde haar eerbetoon in tranen en kreeg een lang applaus van het aanwezige publiek. 

2017 Invision

De Grammy Awards werden voor de 59e keer uitgereikt. De show - die plaatsvond in Los Angeles - werd aan elkaar gepraat door James Corden. Alle winnaars kunt u terugvinden op de website van de Grammy's

Meest gelezen