Bart Somers is de "beste burgemeester ter wereld": "Leuke opsteker voor Mechelaars"

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) is verkozen tot de beste burgemeester ter wereld. Hij wint de World Mayor Prize 2016. "Ik relativeer dat zeer sterk, ik denk dat er veel betere burgemeesters zijn dan ikzelf. Langs de andere kant is dat een heel leuke opsteker voor de Mechelaars en de stad Mechelen", vertelt Somers in een eerste reactie aan VRT Nieuws.

De organisatoren prezen Somers als een leider van zijn gemeente die getoond heeft dat mensen van verschillende landen en culturen samen kunnen komen en trotse burgers zijn.

In een eerste reactie zegt Bart Somers: "Ik relativeer dat zeer sterk, ik denk dat er veel betere burgemeesters zijn dan ikzelf. Langs de andere kant is dat een heel leuke opsteker voor de Mechelaars en de stad Mechelen. Als je ziet dat de vorige winnaars heel grote steden waren als Athene en Kaapstad is dat wel heel leuk. Het is een motivatie om verder aan de stad te werken, een stad die er toch goed in geslaagd is om van diversiteit een positief verhaal te maken."

"Veiligheid, onderdak en ondersteuning voor vluchtelingen"

Iedere twee jaar reikt de "World Mayor"-competitie, georganiseerd door de Londense denktank City Mayors Foundation, de trofee voor "beste burgemeester" uit om een burgemeester te belonen voor zijn werk. De onderscheiding is bedoeld voor een burgemeester die "uitzonderlijke bijdragen levert aan zijn gemeenschap en wiens visie op stedelijk samenleven relevant is voor steden over de hele wereld".

Tijdens deze editie werd er speciale aandacht geschonken aan het thema vluchtelingen. Somers verdient volgens de organisatie de prijs omdat hij sinds zijn aantreden in 2001 Mechelen "getransformeerd heeft van een veeleer verwaarloosde stad tot een van de meest aantrekkelijke plaatsen in België" en tegelijkertijd tot "een rolmodel voor integratie" heeft gemaakt.

De initiatiefnemers halen ook aan dat 20 procent van de Mechelaars van Noord-Afrikaanse origine zijn, maar dat er toch geen enkele jonge Mechelaar naar Syrië of Irak is getrokken om er te gaan strijden.

"Europees rolmodel"

De tweede plaats was voor Wolfgang G. Müller, de burgemeester van het Duitse plaatsje Lahr. Lahr is uitgegroeid tot een Duits en Europees succesverhaal van integratie met ongeveer 9.000 immigranten van de voormalige Sovjet-Unie. Georgios Kaminis van Athene werd derde. Zij krijgen allebei een eervolle vermelding.

Volgens de organisatoren hebben de drie burgemeesters in belangrijke mate bijgedragen aan de integratie van immigranten en de opvang van vluchtelingen en asielzoekers in hun gemeenschappen. "Ze zijn een Europees rolmodel", klinkt het.

Twee jaar geleden strandde de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) nog op een mooie tweede plaats. Hij vertelde toen dat hij zijn prijs opdroeg aan "alle Gentenaars".

De volledige top tien

  1. Bart Somers: burgemeester van Mechelen (België)
  2. Wolfgang G. Müller: burgemeester van Lahr (Duitsland)
  3. Georgios Kaminis: burgmeester van Athene (Griekenland)
  4. Giusi Nicolini: burgemeester van Lampedusa (Italië)
  5. Richard Arnold: burgemeester van Schwäbisch Gmünd (Duitsland)
  6. Mirjam van 't Veld: burgemeester van Amstelveen (Nederland)
  7. Spiros Galinos: burgemeester van Lesbos (Griekenland)
  8. Pavel Adamowicz: burgemeester van Gdansk (Polen)
  9. Damien Carême: burgemeester van Grande-Synthe (Frankrijk)
  10. Henriette Reker: burgemeester van Keulen (Duitsland)

Meest gelezen