Bourgeois wil meer vat op participaties van gemeenten

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil meer vat krijgen op de participaties van gemeenten in energiebedrijven. Door het oprichten van allerlei vennootschappen onder intercommunales verloopt die controle momenteel moeilijk. "Een anomalie", aldus Bourgeois. De minister-president wil ook de hoge vergoedingen aanpakken.
Jasper Jacobs

Minister-president Bourgeois ziet naar eigen zeggen verschillende pijnpunten in de hele saga rond het Publipart-dossier waarbij enkele Gentse bestuurders in opspraak zijn gekomen wegens hoge vergoedingen.

"We regelen zeer behoorlijk alles wat de intercommunales betreft. Maar er is momenteel onvoldoende controle mogelijk op de dochters van intercommunales", aldus de leider van de Vlaamse regering. Publipart is bijvoorbeeld geen intercommunale, maar een vennootschap die gegroeid is uit een intercommunale. En dat valt buiten de decretale controle van de Vlaamse overheid.

"We moeten kijken of we ons eigen decreet daarover kunnen aanscherpen. Ook voor wat betreft de vergoedingen, want daarvoor bestaat nu geen limiet in de dochtervennootschappen", zegt Bourgeois. Een federale wet die zulke constructies momenteel toelaat, wil de minister-president ook zien verdwijnen.

Privatiseren of van de dochters zelf een intercommunale maken, het zijn opties waarover de minister-president zich op dit moment niet wil uitspreken maar wel gaat bekijken.

Ook vergoedingen onder de loep nemen

Ook het aantal mandaten van lokale politici zal onder de loep worden genomen, net als de vergoedingen die zij daarvoor krijgen. Maar Bourgeois wil ook kijken naar de vergoedingen van directieleden. "Ik hoor dat men daar veel verder gaat dan de minister-presidentnorm", aldus de Vlaams minister-president. "Dat allemaal moeten we rustig ten gronde gaan bekijken. We kunnen hier niet over een nacht ijs gaan."

Meer algemeen lanceert de minister-president een oproep richting gemeenteraadsleden om wat scherper hun controlerecht uit te voeren. Hij verwijst daarbij naar de verslagen van algemene vergaderingen van intercommunales die langs de gemeenteraad moeten. "Mijn ervaring is dat die punten helaas vaak heel snel passeren", zegt Bourgeois. Hij geeft zelf aan dat het om de gemeentelijke democratie gaat, maar noemt de affaire niettemin een "wake-upcall".

Meest gelezen