De Block wil dat huisartsen minder antidepressiva voorschrijven

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil dat huisartsen minder medicijnen tegen depressie voorschrijven. Ze heeft daarover een nieuwe richtlijn klaar. Volgens recente cijfers halen elk jaar bijna twee miljoen Belgen antidepressiva in huis.
Alice S. / BSIP
Archieffoto

De nieuwe richtlijn van De Block raadt huisartsen af om automatisch antidepressiva voor te schrijven bij een milde depressie. Antidepressiva zijn daarentegen wel aangewezen bij een ernstige depressie. In dat geval moeten huisartsen de patiënt ook doorverwijzen naar een psycholoog.

In de richtlijn wordt daarom speciale aandacht gegeven aan de diagnose, de verwijzing en de best mogelijke behandeling. Volgens De Block komt het er vooral op neer "dat er een correct gebruik is" van antidepressiva. "Mensen moeten minder slikken. Sommigen nemen het te lang, anderen dan weer niet lang genoeg. Dat is waar we willen op wijzen."

Dat er soms te veel antidepressiva geslikt worden, toont De Block aan met het voorbeeld van iemand die in rouw is. "Dat is iets waar je door moet, een rouwverwerking, en waar antidepressiva eigenlijk geen effect hebben."

Voor de omzetting naar de praktijk trekt De Block een budget van 250.000 euro uit. Met dat budget zullen onder andere specifieke opleidingen voor huisartsen georganiseerd worden.

Meest gelezen