Europese Commissie ziet Belgisch begrotingstekort dalen tot 2,2 procent

Het tekort op de Belgische begroting zou dit jaar 2,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen, na 2,9 procent vorig jaar. Dat zegt de Europese Commissie, die daarmee dus niet verwacht dat ons land in de buurt van de 3-procentdrempel komt. Ook de overheidsschuld zou, weliswaar licht, dalen: van 106,8 naar 106,5 procent.
© BSIP / Reporters

De Commissie houdt de nationale overheidsfinanciën nauwgezet in de gaten. Landen met een tekort van 3 procent of groter, mogen zich aan een verscherpt toezicht verwachten. Maar België zou dit jaar dus zelfs niet in de buurt van het strafbankje komen.

Europa wil ook dat de lidstaten hun overheidsschuld afbouwen richting 60 procent. België kreeg enkele maanden geleden nog kritiek omdat de schuld richting 107 procent steeg. Nu gaat de Commissie ervan uit dat de Belgische schuldgraad eind 2016 piekte op 106,8 procent bbp, om dit jaar te zakken naar 106,5 procent. In 2018 zou de schuld verder dalen naar 106,1 procent.

Meest gelezen