Foto moord op Russische ambassadeur is World Press Photo, Belg wint 1e prijs in categorie algemeen

Een foto van de moord op de Russische ambassadeur heeft de World Press Photo gewonnen, de meest prestigieuze wedstrijd voor persfotografie. Het beeld werd gemaakt door Burhan Özbilici, een Turkse fotograaf verbonden aan het persbureau AP. Volgens de jury is de foto van de dader "een explosief beeld dat de haat in onze tijd uitbeeldt". Onze landgenoot Laurent Van der Stockt won de eerste prijs in de categorie algemeen nieuws voor zijn foto van verschrikte kinderen tijdens een offensief in Mosul.

De winnende foto van Burhan Özbilici werd eind december genomen in Ankara. De Russische ambassadeur Andrej Karlov hield er een toespraak in een kunstgalerij toen hij door een man werd neergeschoten. Foto's van de dader bij het dode lichaam van de ambassadeur gingen de wereld rond.

Burhan Özbilici was naar eigen zeggen toevallig in de galerij aanwezig. Hij besloot om niet te schuilen, maar foto's te nemen toen de dader begon te schieten. "Ook al raak ik gewond of ga ik dood: ik ben een journalist. Ik moet mijn werk doen."

De jury prees de foto van de dader als "een explosief beeld dat de haat in onze tijd uitbeeldt". "Elke keer dat de foto in beeld kwam, schrok je opnieuw omdat het zo explosief is. Het is de belichaming van wat de World Press Photo van het jaar is en moet zijn."

Belg bekroond

In de categorie algemeen nieuws ging de eerste prijs dit jaar naar onze landgenoot Laurent Van der Stockt. Hij kreeg de prijs voor zijn foto van twee bange kinderen tijdens een grootschalig offensief in de Iraakse stad Mosul.

De World Press Photo is dit jaar voor de zestigste keer verkozen. In totaal stuurden 5.034 fotografen uit 125 landen 80.408 beelden in. De winnaar krijgt 10.000 euro. Alle winnaars zijn te bekijken op de website van World Press Photo

Meest gelezen