Ligt de weg naar het Gentse burgemeesterschap open voor Mathias De Clercq?

Al sinds 1988 is de paarse coalitie aan de macht in Gent. Nu Tom Balthazar zijn kandidatuur als lijsttrekker voor SP.A heeft ingetrokken, staat niet alleen het kartel SP.A-Groen onder druk maar rijst ook de vraag of dit het einde betekent van de jarenlange coalitie tussen SP.A en Open VLD.

Na de plotse exit van Tom Balthazar (SP.A), staat het kartel SP.A-Groen in Gent onder druk. Groen wil na het lekken van het PubliPart-schandaal de leden zelf laten beslissen over een verdere samenwerking. Huidig burgemeester Daniël Termont (SP.A) hoopt alvast dat de partij het kartel niet opblaast.

"Stel nu dat de SP.A zware klappen krijgt bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, dan komt de N-VA met Siegfried Bracke zonder twijfel aan zet", zegt politiek journalist Johny Vansevenant. De partij zal op zijn beurt coalitiepartners zoeken om aan een meerderheid te geraken. Daarvoor zal de partij wellicht aankloppen bij Open VLD en CD&V. "Als dit gebeurt, kan dit het einde betekenen van de historische paarse coalitie met SP.A en Open VLD, die al sinds 1988 aan de macht is."

"Volgens het geruchtencircuit zou N-VA-topman Bracke bereid zijn om het burgemeesterschap af te staan aan Mathias De Clercq (Open VLD) op voorwaarde dat hij de liberalen losweekt van de socialisten. Als De Clercq het burgemeesterschap ambieert, dan ligt de weg voor hem open", aldus Vansevenant.

Meest gelezen