New York Fashion Week bulkt van politieke statements

De New York Fashion Week voor vrouwen is dit jaar goed voor een lawine aan politieke statements die veelal gericht zijn aan het adres van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Een bloemlezing.

In New York vindt dezer dagen de New York Fashion Week (NYFW) voor vrouwen plaats. Het evenement was in het verleden al vaker het toneel van subtiele en minder subtiele politieke boodschappen, maar dit jaar doen veel modeontwerpers er nog een schepje bovenop. Veel heeft te maken met het beleid van de nieuwe president Trump waarmee ze het grondig oneens zijn.

Zo dragen veel modeontwerpers, modellen en fashionista's een opvallende roze badge met het opschrift "Fashion stands with planned parenthood" ("Mode steunt geboortebeperking"). Dat is een initiatief van de Council of Fashion Designers of America en de organisatie Planned Parenthood dat veel aandacht trekt nu Trump heeft besloten geen federaal geld meer uit te keren aan ngo's die in het buitenland abortussen uitvoeren.

Onder anderen hoofdredacteur Anna Wintour van Vogue en modeontwerper Diane Von Furstenberg zijn gezien met zo'n badge opgespeld. Die laatste spreekt meteen haar steun uit voor de Belgische ontwerper Raf Simons:

Op initiatief van The Business of Fashion dragen veel modellen op en naast de catwalk een witte bandana om de pols om de nood aan eenheid te benadrukken. "Hiermee maken we een duidelijk statement om menselijke eenheid en inclusie te steunen in tijden van groeiende onzekerheid en een gevaarlijk discours dat op verdeeldheid aanstuurt", schrijft het modemedium op Instagram. Ook op de catwalk van Tommy Hilfiger in Venice Beach in Californië dook het kledingstuk op:

Medewerkers van ontwerper Jeremy Scott zijn gezien terwijl ze een t-shirt droegen met daarop de telefoonnummers van alle 100 senatoren in het Amerikaanse Congres. Daarmee roepen ze iedereen op druk op hen uit te oefenen zodat ze tegen Trump in het verweer komen:

Ontwerper Jonathan Simkhai deelde dan weer t-shirts met het opschrift "Feminist AF" uit aan iedereen die zijn defilé kwam bekijken. Zelf droeg hij eveneens een t-shirt met het opschrift:

Ontwerper Luis Raul Solis koos voor de directe aanval op Trump. Hij kleedde een van zijn modellen in een slip met het opschrift "Fuck your wall", een duidelijke verwijzing naar de plannen van de Amerikaanse president om een muur op de grens tussen de VS en Mexico op te trekken. Solis is zelf van Mexicaanse afkomst en groeide op in Los Angeles:

Meest gelezen