Ontsnapte IS-leider al-Baghdadi aan Iraakse luchtaanval?

In het westen van Irak zouden tal van toplui van de terreurgroep IS gedood zijn bij een luchtaanval. Volgens sommige bronnen zou ook IS-leider en "kalief" Umar al-Baghdadi bij de ontmoeting geweest zijn, maar of hij ook gedood is, is niet duidelijk.

Volgens Irak vond de luchtaanval plaats in de buurt van al-Qa'im, een stadje op de grens met Syrië. Daar zou een belangrijke vergadering aan de gang zijn geweest van topkaders van de terreurgroep IS. De leiders waren er bijeen om de nakende nederlaag van IS in de Iraakse grootstad Mosul te bespreken en om een opvolger voor "kalief" Umar al-Baghdadi te zoeken ingeval hij moest gedood worden.

Blijkbaar had Irak lucht gekregen van de bijeenkomst en enkele F-16's hebben daarop een bombardement uitgevoerd tegen het huis waar de bijeenkomst aan de gang was. Volgens Irak zijn daarbij 13 leiders van IS gedood. Die worden ook bij naam genoemd.

Volgens sommige bronnen zou ook IS-leider al-Baghdadi zelf in het huis aanwezig geweest zijn, maar hij wordt niet genoemd bij de doden. Mogelijk had hij de vergadering al verlaten om het ogenblik van de luchtaanval. Bij dezelfde aanval zouden ook nog drie andere bolwerken van IS gebombardeerd zijn en daarbij zouden in totaal 64 leden van de terreurgroep gedood zijn.

Jacht op al-Baghdadi is open

Het gaat niet goed met de terreurgroep IS die zowel in Syrië als Irak snel terrein verliest. Dat maakt leider, stichter en zelfverklaarde kalief Umar al-Baghdadi tot een doelwit voor Syrische en Iraakse tegenstanders, maar ook voor Amerikaanse speciale eenheden die al een tijdje jacht op hem maken.

Vorig jaar zou al-Baghdadi al op het nippertje ontsnapt zijn aan een aanval door Amerikaanse "special forces". Nu IS overal terrein verliest, sluit het net zich steeds verder rond hem.

Volgens de Iraakse overheid zou al-Baghdadi vorige week met een konvooi lijfwachten vertrokken zijn uit Raqqa, zijn belaagde "hoofdstad" in Syrië, en zou hij naar al-Qa'im, op de grens tussen Irak en Syrië gegaan zijn.

Al-Baghadi heeft zich alleszins veel vijanden gemaakt. Onlangs hebben Iraakse en Iraaks-Koerdische troepen met steun van de Amerikanen IS verjaagd uit het oostelijke deel van de stad Mosul, op de oostoever van de rivier de Tigris. Ten westen van Mosul proberen door Iran gesteunde sjiitische milities IS te omsingelen en af te snijden van het IS-gebied in buurland Syrië. Daar wordt IS dan weer belaagd door Turkse troepen en hun Syrische bondgenoten aan de ene kant en door Syrisch-Koerdische, Assyrische en Arabische milities aan de andere kant.

Meest gelezen