Pakistaanse hoofdstad Islamabad verbiedt vieren van Valentijn

In Islamabad, de hoofdstad van Pakistan, is het verboden om Valentijn te vieren. Dat heeft een lokale rechtbank beslist op vraag van moslimextremisten. Volgens hen is het feest "onislamitisch" en promoot het "decadentie". Ook in andere landen hebben conservatieve geestelijken het moeilijk met Valentijn.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De maatregel geldt enkel voor Islamabad en gaat onmiddellijk in. De media mogen niet langer berichten over evenementen die te maken hebben met Valentijn en ook activiteiten die te maken hebben met dat feest zijn verboden op publieke plaatsen. De rechtbank ging daarmee in op vraag van een groep conservatieve moslims die vinden dat Valentijn "immoraliteit, naaktheid en decadent gedrag promoot onder de mantel van liefde".

Het is niet de eerste keer dat Valentijn een banvloek krijgt van geestelijken of lokale overheden in Pakistan. De voorbije jaren was dat ook al het geval in Peshawar en andere plaatsen. In de praktijk veegden veel Pakistaanse koppels echter hun voeten aan die verboden.

Conservatieve kringen ergeren zich al langer over de introductie van internationale gewoonten zoals Kerstmis, het hindoefeest Diwali of andere activiteiten.

Pakistan staat niet alleen. In Iran, Saudi-Arabië en Maleisië is het openlijk vieren van Valentijn strafbaar, net als het geven van pralines, hartjes of bloemen. Toch hebben veel koppels ook daar manieren gevonden om verbodsregels te omzeilen.

In Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking, storen conservatieve moslimgeestelijken zich al langer aan Valentijn, maar enkel in de autonome regio Aceh in het noorden van Sumatra is er een echt verbod.

Het gaat niet enkel om landen met een moslimmeerderheid. In India voeren radicale hindoes al jarenlang een campagne tegen Valentijn, ook zonder al te veel succes.

Meest gelezen