Planetoïde genoemd naar jongetje dat 2,6 miljoen ophaalde voor het goede doel

Tijn Kolsteren, het 6-jarige jongetje dat eind vorig jaar alle harten in Nederland en ver daarbuiten beroerde met zijn éénmans-nagellakactie voor het goede doel, heeft voor eeuwig een plaats in het zonnestelsel gekregen. Een Nederlandse sterrenkundige onthulde vanmiddag op de Nederlandse radiozender 3FM dat er een planetoïde naar hem genoemd is.

De Nederlandse astronoom en wetenschapsjournalist Govert Schilling ontdekte naar eigen zeggen toevallig dat de jongen vereeuwigd is in het zonnestelsel, zo meldt NOS. "Ik krijg eens per maand, rond volle maan, een nieuwsbrief, met nieuwe namen van planteoïden. Daar zitten vaak Nederlandse namen bij. En vannacht zag ik Tijn erbij staan."

De planetoïde die voortaan de naam "6327 Tijn" zal dragen, werd al in 1991 ontdekt door een Amerikaanse astronome. Het gaat om een planetoïde met een diameter van zowat 11 kilometer die momenteel in het sterrenbeeld Stier staat, op ruim 470 miljoen kilometer van de aarde, aldus nog Schilling.

Normaal gezien doet degene die de planetoïde ontdekt zelf een voorstel voor een naam. In dit geval gebeurde dit niet en de vrouw zelf is intussen overleden. Wie de nodige stappen heeft gezet om de planetoïde naar Tijn te laten vernoemen, is niet bekend.

De jongen van zes werd eind vorig jaar wereldberoemd met zijn "Lak aan"-actie voor Serious Request, de jaarlijkse inzamelactie voor het Rode Kruis van radiozender 3FM. Tijn lijdt aan een terminale vorm van herstenstamkanker.

Omdat hij nog maar enkele maanden te leven heeft, wou hij zijn steentje bijdragen aan Serious Request. Het steentje werd een gigantische rots: Serious Request klokte af op een opbrengst van ruim 8,7 miljoen euro. Ruim 2,6 miljoen daarvan werd binnengehaald dankzij Tijns nagellakactie.

Meest gelezen