Professor Reynaert: "Groen en SP.A zijn in Gent samen sterker"

Herwig Reynaert, professor politicologie aan de UGent ziet het kartel tussen Groen en de SP.A in Gent standhouden, ook na het Publipart-schandaal. "Samen zijn ze sterker dan elk afzonderlijk", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

De partij Groen heeft in Gent beslist dat hun leden mogen stemmen over het voortbestaan van het kartel met de socialistische partij, nadat Tom Balthazar opgestapt is als lijsttrekker van de SP.A door het Publipart-schandaal. "Voor een partij als Groen zijn transparantie en het verhaal van decumul heel belangrijk", zegt professor Reynaert. "Het is ook niet toevallig dat ze de vraag naar het kartel voorleggen aan hun leden, basisdemocratie is voor hen heel belangrijk." 

In het naar voren schuiven van Rudy Coppens als nieuwe lijsttrekker, ziet Reynaert een voorzichtig signaal van de SP.A. "Vorige keer stond mevrouw Decruynaere (Groen) ook al op de tweede plaats. Had men nu een vrouwelijke SP.A-kandidaat naar voren geschoven, dan kwam men misschien in de context van de lijstvorming al in de problemen. Bovendien had Freya Van den Bossche al aangegeven dat ze geen lijsttrekker zou worden. En mevrouw Temmerman (Karin, red.) zit volop in het parlement." 

Coddens gaf zelf al aan dat hij niet zo slecht ligt bij Groen. "Het valt af te wachten", zegt Reynaert. "Groen heeft in 2012 ook al ondervonden dat het kartel voor hen een groot voordeel was. Ik denk dat beide partijen samen sterker staan dan elk afzonderlijk." 

De SP.A stond sowieso al voor een grote uitdaging in Gent. "Na het grote aantal stemmen van Daniël Termont was er een electoraal gat dat dichtgereden moest worden", analyseert Reynaert. 

"Mathias De Clercq (Open VLD) lachende derde"

Het antwoord op de vraag wie er nu goed uit dit verhaal komt, is volgens Reynaert duidelijk. "De persoon die er misschien het best uitkomt en over wie er weinig gezegd is, is Mathias De Clercq die straks de lijst voor Open VLD zal trekken. In de context van paars-groen in Gent kan hij misschien de lachende derde worden."

"Glasheldere financiële cumulatieregels"

Volgens professor Reynaert zou het goed zijn mochten er nu "glasheldere financiële cumulatieregels komen". "Men zou kunnen overwegen dat er geen extra vergoeding gegeven wordt voor alle mandaten die men opneemt namens een stad of een gemeente. Daar moet wel een draagvlak voor mogelijk zijn. Het is in het belang van de politiek dat men duidelijkheid creëert." 

Meest gelezen