Syrische leger gebruikte chloorgas bij herovering van Aleppo

Het regime van de Syrische leider Bashar al-Assad zou eind vorig jaar op grote schaal chloorgas hebben ingezet bij de herovering van de noordelijke grootstad Aleppo. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de mensenrechtengroep Human Rights Watch. De groep klaagt aan dat opnieuw op grote schaal verboden chemische wapens werden gebruikt door het Syrische regime.

Volgens HRW heeft het Assad-regime sinds 2014 sporadisch chloorgas gebruikt in de Syrische oorlog, maar tussen 17 november en 13 december vorig jaar is de frequentie van de chemische aanvallen in en rond Aleppo fors toegenomen.

Die aanvallen vonden plaats in het oostelijke deel van de grootstad Aleppo die toen nog in handen was van de Syrische rebellen. Meer nog, HRW ziet een duidelijk patroon waarbij chloorgas vanuit helikopters werd gedropt op rebellenbolwerken net voor het Syrische leger een offensief tegen die gebieden inzette.

HRW maakt melding van minstens acht aanvallen met chloorgas, waarbij negen burgers werden gedood. Onder hen zijn er vier kinderen en in totaal werden 200 burgers gewond bij de aanvallen.

Dat betekent volgens HRW dat het Assad-regime opnieuw een belangrijke inbreuk heeft gepleegd tegen de Conventie tegen Chemische Wapens uit 1993. Chloorgas wordt weliswaar niet beschouwd als een chemisch wapen omdat het in de industrie gebruikt wordt, maar de conventie verbiedt uitdrukkelijk het gebruik van alle chemische stoffen als wapen. Als chloorgas in grote hoeveelheden wordt ingeademd, is het dodelijk.

Grijpt Assad terug naar chemische wapens?

Voor de oorlog had Syrië één van de grootste arsenalen van chemische wapens. In 2013 werd het regime van Assad beschuldigd van aanvallen met het gifgas sarin, waarbij honderden burgers zouden zijn gedood.

De Verenigde Staten dreigde toen met vergeldingsaanvallen tegen het leger van Assad, maar onder Russische bemiddeling bleek Damascus toch bereid om de chemische wapens onder internationale controle te laten vertrekken en vernietigen. Eind dat jaar ondertekende het regime in Damascus de Conventie tegen Chemische Wapens.

Sindsdien zou Assad sporadisch chloorgas hebben ingezet tegen de rebellen. Ook de terreurgroep IS wordt ervan beschulidigd om in beslag genomen mosterdgas te gebruiken tegen vijanden in de Syrische oorlog.

Meest gelezen