Video player inladen...

Tienduizenden evacuaties uit vrees voor overstroming Amerikaanse stuwdam

In de Amerikaanse staat Californië moeten bijna 200.000 mensen hun huis verlaten omdat een afvoerkanaal van een stuwdam in de buurt dreigt door te breken. Het gaat om de Orovilledam, de hoogste stuwdam van de Verenigde Staten. Het imminente gevaar zou intussen wel geweken zijn.

Het water in het meer achter de dam is deze natte winter erg gestegen na jarenlange droogte in Californië. Vrijdag kwam het water tot minder dan twee meter onder de top van de dam. De structuur van het bouwwerk op zich houdt wel stand, maar een afwateringssysteem heeft ernstige schade opgelopen door de bijna 3 miljoen liter water die er per seconde doorstroomt

.De lokale autoriteiten waarschuwden gisteren in de namiddag dat het systeem het binnen het uur zou kunnen begeven en begonnen de omliggende gemeenten te evacueren. Intussen is het imminente gevaar wel bezworen: helikopters hebben het grote gat in het afwateringssysteem deels kunnen dichten met stenen en verderop wordt er ook water uit het meer gepompt om de druk af te laten.

Toch blijft het gevaar bestaan en blijft het bevel tot evacuatie van kracht. "Eens er schade is aan een dergelijke structuur, is dat catastrofaal", klinkt het. Als het afwateringskanaal van de dam het toch nog zou begeven, dan zal dat tot een "ongecontroleerde overstroming" leiden. Hoogste dam van de VS

Hoogste dam

De Orovilledam en het daarbij aanpalende meer ten noordoosten van San Francisco is een van de grootste door de mens gemaakte meren van het land en is een cruciaal onderdeel van de watervoorzieningen van de staat Californië. Met zijn 230 meter is de stuwdam ook de hoogste van de Verenigde Staten. 

Meest gelezen