Trudeau: "Ik zal Trump niet de les spellen over inreisverbod"

De Canadese premier Justin Trudeau heeft verklaard dat hij de Amerikaanse president Donald Trump de les niet zal spellen over het inreisverbod. Hoewel hun standpunten over immigratie mijlenver uit elkaar liggen, delen ze wel dezelfde economische belangen.

"Het laatste wat de Canadezen willen is dat ik andere landen de les spel over hoe zij kiezen te regeren", vertelde de Canadese premier Justin Trudeau op een persconferentie. Daarmee doelde hij op Trumps inreisverbod en meer specifiek de permanente ban die de Amerikaanse president wil opleggen aan Syrische vluchtelingen.

Op het vlak van immigratie liggen Trumps en Trudeau's standpunten ver uit elkaar. De Amerikaanse president verdedigde tijdens de persconferentie zijn inreisverbod door te zeggen: "Ik wil een grote, mooie, open deur, maar we kunnen de foute mensen niet binnenlaten." Trudeau op zijn beurt antwoordde dat Canada haar beleid van openheid wil verderzetten. "We willen een positief voorbeeld zijn in de wereld."

De leiders van de twee buurlanden hebben elkaar in Washington ontmoet. Trudeau is de derde wereldleider die Trump ontmoet, na Theresa May en Shinzo Abe. Trudeau, Trump en zijn dochter Ivanka hebben een nieuwe task force gelanceerd: de "United States Canada Council for the Advancement of Women Business Leaders-Female Entrepreneurs".

Economische bondgenoten

Hoewel hun standpunten over immigratie mijlenver uit elkaar liggen, delen de twee landen wel economische doelen en willen ze samenwerken. Ze benadrukten hun inzet voor groei en werkgelegenheid aan de twee zijden van de noordelijke grens. 

"We zullen samenwerken om de jobs in ons halfrond te beschermen en om de rijkdom in ons continent te behouden", vertelde Trump. Trudeau merkte wel op dat veel Canadezen zich zorgen maken over NAFTA (North American Free Trade Agreement), het vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico dat Trump wil heronderhandelen. 

Trudeau's cadeau

Als cadeau gaf de Canadese premier een ingelijste foto van president Trump en Trudeau's vader, Pierre Trudeau. De foto zou genomen zijn in 1981 toen Pierre Trudeau, de toenmalige premier, een prijs mocht ontvangen op de "Family of Man"-ceremonie.

Meest gelezen