Vergoeding Kamervoorzitter Bracke bij Telenet is "privé"

Volgens Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) is de vergoeding die hij krijgt als lid van de adviesraad van telecomgroep Telenet "privé". Dat is volgens hem anders dan politici die mandaten bekleden en vergoedingen krijgen van intercommunales of afgeleide bedrijven. SP.A-voorzitter John Crombez is het daar niet mee eens.

Zowat alle Vlaamse toppolitici zijn het zo goed als roerend eens dat er meer transparantie moet komen in de vergoedingen die aan politici toegekend worden als ze in intercommunales zitten of mandaten hebben bij dochter- of kleindochterbedrijven van die intercommunales. Dat is een reactie op het schandaal rond Publipart, dat onder meer Tom Balthazar (SP.A) deed besluiten om zich terug te trekken als kandidaat-burgemeester van Gent.

In "Terzake"vanavond merkte Kamervoorzitter Siegfried Bracke op dat Balthazar ontslag heeft genomen nog voor de oppositie in Gent (waar de N-VA inzit) daarom gevraagd heeft. Bracke ontkende ook dat hij in Gent minder kritiek heeft op Open VLD dan op de SP.A omdat hij zou hopen om in een volgende coalitie mee samen te werken. Volgens Bracke zijn er nog geen contacten met Open VLD in Gent geweest.

Nochtans is de situatie voor beide partijen even erg, vindt Bracke, want Publipart is volgens hem "een schimmige vennootschap met hoge vergoedingen en die bovendien belegt in foute dingen".

Bracke is naast Kamervoorzitter en fractievoorzitter van de N-VA in Gent echter ook lid van de adviesraad van telecomgroep Telenet. Hoeveel hij daar verdient, wil hij echter niet kwijt. Dat is volgens hem "privé", want het gaat om een privébedrijf. Een advocaat in de politiek moet ook niet bekendmaken hoeveel hij via zijn praktijk verdient, merkt Bracke op.

Dat is totaal anders dan politici die mandaten in intercommunales of dochterbedrijven daarvan bekleden en daarvoor met publiek geld betaald worden. Op de vraag waarom een Kamervoorzitter die 15.000 tot 16.000 euro netto per maand verdient, nog wat extra verdient in een privébedrijf, vindt Bracke het niet opportuun dat men aan de zijlijn "profiteur" staat te roepen. Zo werkt dat niet, vindt hij.

In "De afspraak" vanavond zag SP.A-voorzitter John Crombez de zaken bij Telenet anders dan Siegfried Bracke. 

De politiek is in dit land al veel vertrouwen kwijt en alle partijen zullen hard moeten werken om dat vertrouwen terug te winnen, aldus Crombez. Dat "meest betaalde politicus van het land" (Kamervoorzitter Bracke, nvdr.) bij Telenet bijverdient, tot daar aan toe. Crombez vindt het echter niet kunnen dat Bracke dan "met de voeten in de plat" als eerste andere politici beschuldigt, maar als het over zijn vergoedingen gaat, zegt dat dat "privé" is.

Meest gelezen