Voorzitster Publifin-commissie verdiende zelf wat bij

Olga Zrihen (PS) de voorzitster van de Waalse parlementaire commissie die het Publifin-schandaal moet onderzoeken, zou zelf nogal wat vergoedingen opgestreken hebben in een vzw. Aan onze collega's van de RTBF bevestigt ze dat zelf. Publifin is een Waalse intercommunale waarvan nogal wat politici stevige vergoedingen kregen zonder dat ze daarvoor enige diensten moesten verlenen.

Publifin heeft de Waalse politiek grondig door elkaar gegooid. Jarenlang hebben allerlei politici flink wat vergoedingen opgestreken bij de Luikse intercommunale zonder dat ze zelfs maar aanwezig waren bij de vergaderingen van de raad van bestuur. Dat heeft al geleid tot het ontslag van tal van politici, onder meer van Waals minister voor Lokale Besturen Paul Furlan (PS).

Onder druk van al die commotie konden de Waalse regeringspartijen PS en CDH niet anders dan toestemmen in een parlementaire onderzoekscommissie die zou worden geleid door PS-politica Olga Zrihen.

Vanochtend pakte de Franstalige omroep dan tijdens een interview met Zrihen uit met het nieuws dat zij zelf tussen 2010 en 2016 1.800 euro per maand bruto extra zou verdiend hebben aan haar zitpenningen als voorzitster van de vzw die de pensioenen van de senatoren behandelt. Dat zou neerkomen op 3.600 euro bruto per vergadering van die raad van bestuur.

Zrihen ontkent dat niet. "Ik ken de precieze cijfers niet, maar het is ongeveer van die orde", gaf ze toe. Wel zei ze dat dat niet illegaal is en dat het gaat om het beheer van belangrijke bedragen, met name de pensioenen van de verkozenen in de Senaat.

Opvallend is wel dat de grote vergoedingen afgeschaft zijn nadat de PS-politica vorig jaar opgestapt is uit die raad van bestuur. Haar opvolger, SP.A-senator Bert Anciaux, krijgt nu 125 euro per vergadering van de raad van bestuur, net zoals de andere bestuursleden.

De vzw Pensioenkas voor Senatoren werd in de jaren 30 opgericht en wordt bespijsd door bijdragen van senatoren en ministers. Dat die zelf hun pensioenen betalen, is niet meer dan normaal, ook al is de Senaat sinds de laatste staatshervorming vrijwel een machteloos instituut geworden. Wel hadden de groenen twee jaar geleden kritiek op de vzw omdat die bepaalde investeringen zou doen in de wapen- en tabaksindustrie.

Valse start voor Publifin-commissie?

Nog volgens de RTBF zijn de reacties in de Franstalige politiek al bij al vrij gematigd. Noch de meerderheid noch de oppositie vraagt op dit ogenblik het ontslag van Olga Zrihen als voorzitster van de Publifin-commissie. Zelfs de liberale MR die in Wallonië in de oppositie zit, zegt dat het de verantwoordelijkheid van de PS is om te oordelen of Zrihen de commissie nog kan leiden of niet.

De CDH die in de Waalse regering zit, zegt dat alles wettelijk lijkt, al heeft de partij wel vragen over de omvang van de bedragen die betaald zijn.

Hoe dan ook is het nieuws over hoge vergoedingen niet van aard om het vertrouwen in de politiek te doen terugkeren. Het is overigens geen Waals probleem, want de heisa rond een gelijkaardige intercommunale, Publipart, heeft nu ook in Vlaanderen koppen doen rollen, onder meer die van kandidaat-burgemeester van Gent, Tom Balthazar (SP.A). 

Meest gelezen