Week na Zweedse "vrouwenfoto", kritiek op hoofddoekfoto

Een week nadat een foto van de Zweedse vicepremier omringd door allemaal vrouwen de wereld rondgegaan was, krijgen leden van diezelfde regering nu kritiek omdat ze een hoofddoek gedragen hebben tijdens een officieel bezoek aan Iran. "Ik wilde de Iraanse wet niet overtreden", verdedigt minister van Handel Ann Linde zich in Aftonbladet. Een hoofddoek dragen was nodig volgens haar, omdat de enige andere optie was om een volledig mannelijke delegatie te sturen.

Een prominente Iraanse vrouwenrechtenactivist en Zweedse politici hebben kritiek geuit aan het adres van de Zweedse minister van Handel Ann Linde. Zij leidde vorige week een handelsmissie in Iran. Vanwaar de ophef komt? De delegatie vrouwen droeg een hoofddoek of hijab.

"Dit is desastreus voor wat een feministisch buitenlands beleid genoemd wordt", stelt Jan Bjorklund van de Liberale partij die tegelijk benadrukt dat Iran via wetten vrouwen onderdrukt. De Zweedse regering zou volgens hem geëist moeten hebben dat een hoofddoek niet verplicht is voor de vrouwelijke leden van de delegatie. Als Iran daar niet op wilde ingaan, hadden de handelsakkoorden in Zweden of een derde land getekend moeten worden.

Contrast in foto's

Ook de Iraanse vrouwenrechtenactivist en journalist Masih Alinejad heeft op sociale media haar ongenoegen laten blijken over de hoofddoek. Ze postte een foto van de Zweedse vicepremier Isabella Lovin die in het bijzijn van verschillende vrouwen een klimaatwet ondertekende en daaronder een beeld van de Zweedse delegatie mét hoofddoek.

Lees verder onder de foto's. 

De foto van de Zweedse regering omringd met vrouwen werd gezien als een sneer naar Donald Trump die een gelijkaardige foto had met alleen maar mannelijke collega's. De Zweedse regering noemt zichzelf de "eerste feministische regering".

Lees verder onder foto. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Vrouwen in de Zweedse regering zouden een even oneerlijke situatie in Iran moeten veroordelen", schreef Alinejad op de facebookpagina "My Stealthy Facebook". Op haar pagina, die meer dan een miljoen likes heeft, roept ze Iraanse vrouwen op om een foto van zichzelf te posten zonder hijab.

"Als jullie feministes zijn en jullie maken jullie zorgen over gelijkheid, dan zouden jullie overal de ongelijkheid moeten bestrijden", vertelde ze nog aan BBC. "Ze moeten voor hun eigen waarden staan."

Ook UN Watch uitte al kritiek op de foto. Zij noemden de afbeelding een "Walk of shame". 

"Geen andere keuze"

Ann Linde zelf heeft haar beslissing intussen verdedigd. Naar eigen zeggen wilde ze de Iraanse wetgeving niet overtreden. Haar enige andere optie was om een mannelijke delegatie te sturen vertelt ze aan Aftonbladet. De regering heeft ook al laten verstaan dat "gelijkheid tussen vrouwen en mannen fundamenteel is voor het Zweedse buitenlandse beleid".

De Zweedse premier Stefan Lofven was ook in Iran en heeft met president Hassan Rouhani over mensenrechten gesproken.

In 2015 werd voormalig first lady Michelle Obama bij een bezoek in Saudi-Arabië gezien zonder hoofddoek. Buitenlandse vrouwen zijn daar - in tegenstelling tot Iran - niet verplicht om een hijab te dragen. Minister Linde heeft al laten weten dat ze het voorbeeld van Michelle Obama zal volgen bij haar bezoek naar Saudi-Arabië.

Meest gelezen