Zeeman sluit vier winkels in België

De Nederlandse kledingwinkelketen Zeeman gaat vier vestigingen in België sluiten. De komende weken gaan drie filialen in Wallonië (Messancy, Habay en Salzines) dicht, net als de winkel in Lanaken (provincie Limburg). Zo'n 20 werknemers zouden volgens de vakbonden door de sluitingen getroffen worden, maar volgens de directie kunnen de betrokken werknemers allemaal aan de slag in een andere vestiging.
Harold Versteeg

De Nederlandse keten heeft bijna 280 winkels in België. "De sluitingen passen in een optimalisering van het winkelnetwerk", zegt woordvoerster Caroline van Turennout. "Met 280 vestigingen in België is het onvermijdelijk dat er af en toe eentje is die minder dan verwacht presteert of niet zo goed gelegen is." Vorig jaar werden er bijvoorbeeld drie nieuwe winkels geopend en werden er vijf geherlokaliseerd. 

Wat Lanaken betreft, wijst de woordvoerster erop dat er daar bijna 3 jaar lang 2 vestigingen geweest zijn. Er was een nieuwe vestiging geopend, maar het contract van de oude liep nog. De werknemers wisten er al bijna een jaar dat de winkel zou sluiten.

BBTK hekelt beleid

"Wij willen omkadering en duidelijkheid over de economische omstandigheden", zegt BBTK-secretaris Mary-Anne Smeets. Volgens haar verzaakt de directie aan haar plicht om de leden van de ondernemingsraad te informeren. 

Smeets hekelt ook het beleid "dat zich toespitst op zo goedkoop mogelijke werknemers". Volgens haar worden niet de beste krachten aangeworven, maar diegenen die het goedkoopst zijn dankzij RSZ-premies enzovoort. "De directie profiteert van de tewerkstellingsmaatregelen, en wanneer die afgelopen zijn, dankt ze de betrokken werknemer af en begint ze opnieuw met een andere."

Smeets wijst er wel nog op dat de groep Zeeman ook winkelopeningen plant, al is het nog niet duidelijk hoeveel. 

Eerder kondigden al andere ketens uitgebreidere ingrepen aan. Zo heeft huishoudketen Blokker de intentie om 69 winkels te sluiten, waardoor ongeveer 300 banen bedreigd zijn. Schoenenwinkelketen Eram wil zich zelfs volledig terugtrekken uit de Belgische markt. Hier gaat het om 28 winkels en 130 banen.

Meest gelezen