Zoektocht naar verborgen ruimtes in tombe Toetanchamon gaat finale fase in

Nog deze maand starten Italiaanse archeologen met een nieuwe zoektocht naar verborgen ruimtes in de tombe van Toetanchamon. Met speciale apparatuur zullen ze de wanden tot 10 meter diep scannen. Op die manier hopen ze de vraag of zulke geheime kamers bestaan finaal te beantwoorden.

Gaan verborgen ruimtes schuil achter de muren van de grafkamer van farao Toetanchamon in de Vallei der Koningen in Egypte? Het is een vraag die egyptologen wereldwijd in de ban houdt sinds de Britse archeoloog Nicholas Reeves twee jaar geleden poneerde dat zulke geheime kamers bestaan.

Een team wetenschappers van de polytechnische universiteit van Turijn in Italië hoopt die vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden door de grafkamer aan een nieuw en doorgedreven onderzoek te onderwerpen. "Het wordt een rigoureus werk dat verschillende dagen of zelfs weken zal duren", zegt professor Franco Porcelli die het onderzoek leidt.

Na een eerste, verkennende scan eind deze maand wil het team met drie verschillende radarsystemen dieptescans uitvoeren waarmee ze tot 10 meter diep in de rotswanden kunnen kijken. Die scans maken deel uit van een breder project om de hele ondergrondse structuur van de Vallei der Koningen in kaart te brengen.

Hirokatsu Watanabe

De afgelopen twee jaar hebben wetenschappers de tombe van Toetanchamon al verschillende keren aan scans onderworpen. De Japanse expert Hirokatsu Watanabe was in september 2015 een van de eersten die dat deed. Met zijn apparatuur ontdekte hij toen naar eigen zeggen holle ruimtes achter de muren met daarin organisch materiaal. Op een persconferentie twee maanden later verklaarde de toenmalige Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh al-Damati dat hij "90 procent zeker" was van het bestaan van geheime kamers.

Een nieuwe scan van de National Geographical Society zette een domper op de feestvreugde. Deze keer konden de onderzoekers geen enkel spoor van een verborgen ruimte detecteren. Tegelijk begonnen veel egyptologen de conclusies van Watanabe in twijfel te trekken. Hij was immers de enige die de resultaten van zijn zelfgebouwde apparatuur kon interpreteren. Op een conferentie onder egyptologen in mei vorig jaar liepen de gemoederen tussen voor- en tegenstanders van de theorie van Reeves bijgevolg hoog op.

Nefertiti

De theorie van Reeves voorspelt overigens niet alleen het bestaan van geheime kamers. Volgens de archeoloog zijn ze de laatste rustplaats van niemand minder dan de legendarische koningin Nefertiti. Zij was de echtgenote van farao Achnaton en vermoedelijk de stiefmoeder van Toetanchamon.

Zijn tombe is volgens Reeves eigenlijk het graf van Nefertiti. Toen Toetanchamon in de 14e eeuw voor Christus onverwacht op 19-jarige leeftijd stierf, zouden enkele kamers van het graf van Nefertiti zijn dichtgemetst om hem in de voorkamers te begraven.

Als dat zo is, dan staan de Italiaanse wetenschappers zonder meer voor de archeologische ontdekking van de 21e eeuw. Veel egyptologen noemen de mogelijkheid dat Nefertiti in een van de geheime kamers ligt begraven flauwekul.

Kamera01

Meest gelezen