Antwerpse diamantmagistraat Peter Van Calster ontslagen

De Antwerpse magistraat Peter Van Calster, die zich bezighoudt met diamantzaken, is ontslagen. Dat heeft de tuchtrechtbank van Gent beslist. Van Calster moest voor de tuchtrechtbank komen omdat hij zijn job als magistraat had misbruikt om opzoekingen te doen bij telecomoperatoren. Hij gaat tegen de beslissing in beroep.
Jonas Roosens

Van Calster moest voor de tuchtrechtbank komen omdat hij eigenhandig een privé-onderzoek was gestart. Omdat hij ervan overtuigd was dat zijn telefoon werd afgeluisterd, had hij opzoekingen gedaan bij de telecomoperatoren Proximus en Telenet.

Van Calster gaat tegen de beslissing van de tuchtrechtbank in beroep. "In het belang van de democratische rechtstaat moeten de telefoontaps en andere onderzoeksverrichtingen, de geheimen, die ze straal ontkennen boven water komen", zegt hij. De magistraat noemt zijn ontslag "bijzonder pijnlijk". "Ik heb 27 jaar hard gewerkt voor justitie, dus dit is uiteraard bijzonder hard."

Peter Van Calster ligt al langer overhoop met een deel van de Antwerpse magistratuur. Hij maakte furore als fraudejager, met name in grote dossiers van diamantfraude, maar kwam herhaaldelijk in aanvaring met collega's en oversten. In oktober werd hij drie maanden geschorst, een ordemaatregel in het kader van het tuchtonderzoek dat ook verband houdt met zijn ontslag.

Meest gelezen