De Backer vraagt Privacycommissie nieuw onderzoek naar Facebook

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) wil dat de Privacycommissie nagaat of Facebook de privacywetgeving wel volgt en de gegevens van zijn gebruikers wel voldoende beschermt. Hij reageert daarmee op de tool die een "ethische hacker" heeft ontwikkeld en waaruit moet blijken dat de sociaalnetwerksite los omspringt met die gegevens. Volgens Facebook echter houdt de zoekfunctie wel degelijk rekening met de privacy van zijn gebruikers.

Met Facebookscanner.com, de tool van hacker Inti De Ceukelaire, zou het mogelijk zijn makkelijk alle foto's te zien waarin iemand getagd is, zelfs al is die persoon niet jouw vriend. Verder kan je ook zien welke foto's, video's of statussen iemand leuk heeft gevonden. Zelfs geheime groepen waar je lid van bent, zijn te zien.

"Facebook springt opnieuw te los om met het beschermen van gegevens van Facebookgebruikers. Het is voor mij duidelijk dat de Facebookgebruiker de enige is die het recht heeft om te beslissen wat hij of zij deelt en wat achter slot en grendel blijft. Het is niet aan Facebook om dat in de plaats van gebruikers te beslissen. Informatie die Facebookgebruikers afschermen moet Facebook ook écht afschermen", aldus de staatssecretaris.

Facebook eerder al in opspraak wegens telefoonnummers

Het is niet de eerste keer dat de Privacycommissie zich over Facebook buigt. Onlangs zat De Backer zelf nog samen met het bedrijf over de problematiek van de telefoonnummers.

Dezelfde De Ceukelaire toonde eerder al aan dat het relatief eenvoudig is om via Facebook privételefoonnummers te achterhalen. Maar volgens staatssecretaris De Backer blijft Facebook zich "koppig" gedragen, vandaar dat hij zich opnieuw tot de Privacycommissie heeft gewend.

"Zoekfunctie gemaakt met privacy in het achterhoofd"

In een reactie stelde Facebook vanavond dat de zoekfunctie op de sociaalnetwerksite gemaakt is "met ieders privacy in het achterhoofd".

"De genoemde website verwijst alleen door naar Facebooks bestaande pagina met zoekresultaten", aldus Facebook-Benelux in een korte verklaring. "Zoals met elke zoektocht op Facebook kan je alleen content (bijvoorbeeld foto's of berichten) zien waarvan mensen hebben gekozen om dit met jou te delen."

"We bieden een aantal tools aan die mensen zelf de controle geven over wat ze met wie delen, zoals de mogelijkheid om een publiek te selecteren voor elke post en een tool die zichtbaarheid van eerdere berichten beperkt tot alleen je vrienden", besluit Facebook-Benelux. "Daarnaast bieden we actief informatie aan zoals via de "Privacy Check Up" en de campagne "Denk na voordat je deelt"."

Meest gelezen