Fietssnelwegen: waar en wanneer moeten ze komen?

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft zijn budget voor fietsinvesteringen aangekondigd. De klemtoon zal daarbij liggen op de fietssnelwegen. Een aantal van die fietssnelwegen zijn nu al in gebruik, sommige moeten doorgetrokken of verbeterd worden, en tientallen nieuwe "fietsostrades" zijn nog gepland.

De website fietssnelwegen.be toont een ambitieus toekomstbeeld van het Vlaamse fietssnelwegen-netwerk.

Sommige van die snelwegen zijn al befietsbaar, zoals de fietsostrade van Antwerpen naar Mechelen, die op termijn zal worden doorgetrokken tot Brussel. Rond Kortrijk is de Guldensporenroute bij fietsers al vertrouwd, en in Vlaams-Brabant is de Kanaalroute ingeburgerd.

Maar wat veel andere geplande fietssnelwegen betreft, is er nog heel wat werk aan de winkel. Wanneer ze er precies zullen komen, is nog niet duidelijk. Minister Weyts heeft beloofd dat hij binnenkort met een fietsinvesteringsplan komt, waarin hij de details uit de doeken zal doen.

"Hopelijk mag Weyts aan het einde van de legislatuur veel lintjes doorknippen"

"Ik hoop dat hij aan het einde van de legislatuur veel lintjes zal mogen doorknippen", zegt Stef Leroy van de Fietsersbond. De bond is van plan om de minister volgende week al aanbevelingen over te maken.

"Zijn plannen zijn een goede aanzet, maar er mag meer vaart achter worden gezet", zegt Leroy. De Fietsersbond is weliswaar hoopvol gestemd, maar zit toch nog met veel vragen. "Het budget is intussen wel duidelijk, maar waar dat geld precies aan zal worden besteed, is dat nog niet."

Meest gelezen