Geert Bourgeois wil overleg met topman Bombardier over banen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil een gesprek met de topman van de Canadese constructeur van trams en treinen Bombardier. Inzet is het mogelijke verlies van 250 banen in de vestiging van Bombardier in Brugge.

De voltallige Vlaamse regering heeft vanmiddag een onderhoud gehad met de vakbonden van Bombardier in Brugge. Die vrezen dat Bombardier Brugge 250 banen zou schrappen. Dat is ongeveer de helft van het totaal in die fabriek.

Bombardier greep onlangs naast een bestelling van 146 nieuwe trams voor de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn. Dat contract ging naar de Spaanse concurrent CAF, maar is inmiddels geschorst door de Raad van State. De vakbonden hopen dat het contract alsnog naar Bombardier in Brugge gaat.

De vakbonden zijn erg ongerust over de toekomst van de fabriek in Brugge. Ze vrezen dat het erg moeilijk is om trams en treinen van Bombardier in het buitenland te verkopen als dat ook in eigen land niet lukt.

Bourgeois wil zich niet uitspreken over het contract. De beslissing daarover ligt volgens hem bij De Lijn. Wel wil Bourgeois de situatie in Brugge nu bespreken met Per Allmer, de topman van Bombardier in West-Europa.

Meest gelezen