Handen schudden met Trump? Niet altijd even gemakkelijk

"Een stevige handdruk". Dat is wel het minste wat je kan zeggen wanneer Amerikaans president Donald Trump iemand de hand schudt. Soms lijkt zijn handdruk meer op een potje armworstelen: hij trekt de hand van zijn gast helemaal naar zich toe. En dat leverde de afgelopen weken al enkele opmerkelijke beelden op.

De "Trumpshake" is aan zijn opmars op het internet bezig. Donald Trump heeft nogal een aparte manier van handen schudden en dat gaat niet onopgemerkt voorbij.

Langste handdruk

De Japanse premier Shinzo Abe was de tweede wereldleider die Donald Trump als president ontmoette. Tijdens het persmoment in de Oval Office volgde een wel erg lange handdruk. De twee leiders schudden maar liefst 18 seconden de hand. Hoewel Trump zijn Japanse collega meerdere keren vertelde dat hij een stevige handdruk heeft, sprak het gezicht van Abe na die 18 seconden wel boekdelen.

De introductie van vice-president Mike Pence

Trump gaf als pas verkozen president op 9 november een overwinningsspeech. Hij sprak daarin verzoenende taal en bedankte op het einde zijn vicepresident Mike Pence met een stevige handdruk, heel stevig.

Bij de nominatie van Neil Gorsuch voor de Supreme Court

Op 1 februari nomineerde Donald Trump Neil Gorsuch als nieuwe opperrechter in het Hooggerechtshof. Hij bezegelde de nominatie met - alweer - een forse handdruk.

Met de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson

Ook minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson ontsnapt niet aan de beruchte handdruk van Trump. 

Koekje van eigen deeg

Bij de ontmoeting tussen de Amerikaanse president en zijn Canadese collega, premier Justin Trudeau, bleken de twee op het vlak van hun handdruk aan elkaar gewaagd. Bij zijn aankomst aan het Witte Huis geven ze een stevige handdruk, waarbij geen van de twee de overhand krijgt. Of het feit dat Trudeau buiten zijn uren bokst hier iets mee te maken, is niet bekend. 

Vreemde gezichtuitrukking

Binnen in de Oval Office volgt er nog even een ongemakkelijk momentje, wanneer Trudeau een fractie van een seconde niet weet wat hij moet doen wanneer Trump zijn hand uitsteekt naar de Canadese premier en zijn gezichtsuitdrukking lijkt boekdelen te spreken.

Maar niets is wat het lijkt. Een fotograaf van Reuters klikte simpelweg op het juiste (of is het het verkeerde) moment, toen Trudeau de uitgestoken hand van Trump registreerde. Wanneer men de beelden helemaal bekijkt, blijkt er niets vreemds aan de hand tussen de twee. Toch smult het internet van het korte moment en groeide de foto in mum van tijd uit tot een internetmeme.

Meest gelezen