Herdenkingsmonument oorlogsdoden verdeelt Dresden

De installatie "Monument" van de Syrisch-Duitse kunstenaar Manaf Halbouni wordt met gemengde gevoelens onthaald in de Duitse stad Dresden. De stad heeft gisteren de 72e verjaardag van het bombardement van de geallieerden herdacht. Het kunstwerk toont drie rechtopstaande bussen, geïnspireerd op een gelijkaardige constructie die in 2015 de bevolking in Aleppo in Syrië moest beschermen tegen de kogels van sluipschutters.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het kunstwerk "Monument" van de Syrisch-Duitse kunstenaar Manaf Halbouni werd de voorbije week met gemengde gevoelens onthaald in de Duitse stad Dresden. Het werk moest een verbinding maken tussen oorlogsleed van vroeger en nu.

De installatie toont drie rechtopstaande bussen op een betonnen sokkel. Het werk verwijst duidelijk naar een gelijkaardige constructie die de inwoners van het belegerde Aleppo in Syrië oprichtten in 2015 om zich te beschermen tegen sluipschutters.

Verschillende inwoners van Dresden vinden dat het werk niet getuigt van goede smaak nu in de stad de bombardementen van de geallieerden van 72 jaar geleden worden herdacht. "Op een dag als deze wil ik gewoon mijn familie kunnen herdenken. Waarom moet dat leed met dat van Syrische slachtoffers worden gelijkgesteld?", vraagt Dresdenaar Rudi Warnatsch zich af in een gesprek met NOS.

Maandagavond vormden duizenden mensen een grote menselijke ketting in het centrum van Dresden om de bombardementen te herdenken. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan 25.000 mensen om het leven bij de bombardementen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen