Hoelang kan Bracke weigeren om te vertellen wat hij verdient?

Hoelang kan Siegfried Bracke (N-VA) weigeren om te vertellen wat hij als lid van de adviesraad van Telenet verdient? Bracke juicht het toe dat politieke partijen de lijsten met de vergoedingen van hun mandatarissen bekendmaken, maar wil niets lossen over zijn eigen mandaat bij het privébedrijf Telenet. Volgens professor-emeritus Herman Daems, de geestelijke vader van de code voor deugdelijk bestuur, zouden politici er - in hun eigen belang - nochtans goed aan doen om daar transparant over te communiceren.

De eerste burger van het land zag er eerder vandaag geen graten in dat de N-VA in navolging van de SP.A en Groen de lijsten zou bekendmaken met de vergoedingen van hun mandatarissen. "Voor mij geen enkel probleem", zei Siegfried Bracke daarover in "De wereld vandaag" op Radio1.

Bracke is met een jaarloon dat de 290.000 euro van de premier overstijgt, de best betaalde politicus van het land. Hij haalde in de Gentse gemeenteraad snoeihard uit naar de SP.A-schepen Tom Balthazar, omdat die gezwegen zou hebben over zijn betaalde mandaten bij een intercommunale.

Maar hoeveel hij zelf verdient bij Telenet, dat weigert Bracke pertinent bekend te maken. "Ik vind ook niet dat collega-gemeenteraadsleden die advocaat, restauranthouder, slager, noem maar op zijn, hun loon moeten bekendmaken. Net zo min als degenen die in dienst werken."

"Een werkgever zal het niet leuk vinden dat van iemand die politieke verantwoordelijkheid heeft genomen, ook het loon wordt bekendgemaakt. Laat het ons houden bij publiek geld en publieke verantwoordelijkheid. Wat privé is, is privé."

12.000 euro per jaar bij Telenet

Telenet zelf wil evenmin het bedrag van de vergoeding bekendmaken en voert daarbij hetzelfde argument aan als Bracke. Het gaat om privégeld, geen belastinggeld, klinkt het.

Het precieze bedrag is intussen wel via een andere bron duidelijk geworden. Volgens SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven in De Tijd krijgt Bracke bij Telenet een vaste jaarlijkse vergoeding van 12.000 euro bruto. Vanvelthoven zat tot voor anderhalf jaar zelf in de adviesraad en weet dus waarover hij het heeft. Nog volgens de SP.A'er ontvangen de leden van de adviesraad daarbovenop ook nog eens 2.000 euro bruto per zitting.

De leden van de adviesraad worden enkele keren per jaar door Telenet geraadpleegd. Ook Open VLD-Kamerlid Patrick Dewael maakt deel uit van de adviesraad.

Daems: "Vergoeding is geen schande, maar moet redelijk zijn"

Nog in De Tijd spreekt econoom en professor-emeritus, en auteur van de naar hem genoemde code over deugdelijk bestuur Herman Daems zijn verbazing uit over de uitspraken van Bracke als zou niemand zaken hebben bij wat hij verdient bij Telenet.

Een onhoudbare situatie, stelt Daems, want grote bedrijven zijn zelf open over de bedragen van de vergoedingen. Bovendien hebben de politici er volgens hem zelf ook belang bij om open kaart te spelen. "We evolueren naar een maatschappij die daar veel meer openheid over vraagt. Zeker van politici zal dat worden gevraagd. Het is al algemeen bekend wat CEO’s van grote bedrijven verdienen", aldus Daems.

De econoom vindt het tot op zeker niveau ook billijk dat politici een vergoeding krijgen voor een toezichthoudende functie in een intercommunale of een andere instelling. "Het is geen schande dat politici vergoed worden. De vraag die zich wel stelt, is wat de band is tussen wat politici verdienen en wat ze daarvoor doen. En of dat dan een redelijke vergoeding is. Dat willen mensen weten."

Meest gelezen