Kellyanne Conway, adviseur van Trump, nu in vizier ethisch agentschap

In de Verenigde Staten komt opnieuw een topfiguur rond president Donald Trump in nauwe schoentjes. Topadviseur Kellyanne Conway zou een gedragscode overtreden hebben door openlijk op de televisie reclame te maken voor een kledinglijn van Ivanka, de dochter van de president.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Op 9 februari maakte het bedrijf Nordstrom Inc. bekend dat het niet langer producten van Ivanka Trump, de dochter van de president, zou aanbieden. Dat had tot een boze reactie geleid van Kellyanne Conway, een van de belangrijkste adviseurs van president Trump.

Op de tv-zender Fox News had ze aanhangers van Trump opgeroepen om producten van Ivanka te kopen. "Ga dat vandaag kopen, je kan ze online vinden", zei Conway, die zelf toegaf dat ze daarmee gratis reclame maakte voor de producten van de presidentsdochter.

Kort daarop had Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, gezegd dat Conway "instructies had gekregen", maar geen sanctie.

Het federale agentschap voor ethiek heeft daar echter wel problemen mee. Volgens topman Walter Shaub "zijn er sterke aanwijzingen dat Conway gedragsregels overtreden heeft" en haar positie misbruikt zou hebben voor commerciële doeleinden.

Shaub beveelt president Trump dan ook aan om de zaak te onderzoeken en eventueel sancties te nemen tegen Conway. Shaub heeft dat geschreven in een brief aan het Congres.

Kellyanne Conway was een kopstuk tijdens de succesvolle kiescampagne van Trump en werd daarna beloond met een baan als topadviseur van de president. Ze raakte eerder bekend door haar uitspraak over "alternatieve feiten", toen ze het had over onjuiste informatie door Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis.

De zaak-Conway komt erg ongelegen voor Trump, zeker nu zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn al na enkele weken is moeten opstappen wegens ongeoorloofde contacten met Russische diplomaten.

Meest gelezen