Liever seks dan koffie bij eerste date? – Simon Verbist

Valentijn is het feest van de liefde, maar niet iedereen viert vandaag gretig mee. Simon Verbist discussieerde de afgelopen nacht met wat vrienden over het verdriet van Valentijn. Is deze hoogdag tegenwoordig cliché en passé?
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

Simon Verbist doet research bij VRT Nieuws.

Lang leve de clichés

Het is vandaag Valentijn, jawel. Dé dag bij uitstek om onze heerlijke partner eens goed in de watten te leggen. Maar origineel uit de hoek komen is op 14 februari moeilijker dan ooit. Het standaardaanbod aan romantiek beperkt zich dan namelijk tot bloemen, chocolade, parfum, lingerie, juwelen, een kaartje, een etentje of een bezoek aan de cinema.

En misschien willen we ook gewoon niets liever dan al die clichés. Of zouden we even gecharmeerd zijn wanneer manlief aankomt met een nieuwe stofzuiger? Zou vrouwlief ons oprecht gelukkig maken met een boormachine waardoor we die ellendige rotklus niet meer kunnen uitstellen? Misschien verwachten we stiekem niets vernieuwends meer van die ouwe Heilige Valentinus. God hebbe zijn ziel ondertussen al 1747 jaar...

Niet iedereen viert feest

Origineel of niet, commercieel of niet: een beetje extra aandacht krijgen van je lief kan nooit kwaad. Goed nieuws dus voor alle sceptici die vanavond samen met twintig andere koppels hetzelfde Valentijnsmenu naar binnen lepelen in een propvol restaurant. Jullie partner doet het namelijk met de beste bedoelingen.

Minder goed nieuws voor die andere grote groep Vlamingen die het zonder lief moet stellen: de singles. Voor veel vrijgezellen kan het niet snel genoeg woensdag 15 februari zijn.

Dag van de vrijgezel

Valentijn benadrukt namelijk hoe feestelijk de maatschappij het vindt om een relatie te hebben. Confronterend, want de meeste singles kiezen er niet bewust voor om alleen door het leven te gaan. Misschien vieren we daarom niet zoiets als de Dag van de Vrijgezel.

De commerciële mogelijkheden van zo’n dag zouden nochtans eindeloos zijn. Dan mogen we bijvoorbeeld zonder schroom 50 gram salami bestellen bij de slager. De eenpersoonskamers op hotel zijn voor één dag goedkoper en ook de warmwaterkruiken worden overal afgeprijsd.

Liever seks dan koffie?

Vrijgezellen die willen ontsnappen aan een overdosis hartjes vluchten naar huis wanneer ze er de kans toe hebben. Ze sluiten ramen en deuren en de televisie gaat voor de rest van de avond af. De computer en de gsm geven we minder snel op. Wellicht zal het aantal gebruikers van datingsites of -applicaties vanavond ook een piek bereiken.

Niet dat iedereen online op zoek hoeft te zijn naar de ware liefde. Uit recent onderzoek van datingsite Twoo blijkt namelijk dat een openingszin die verwijst naar seks meer kans maakt op een antwoord dan een opener die alludeert op koffie. Misschien omdat een compliment over ons uiterlijk ons instant bevredigt. We willen snel bevestigd zien dat we aantrekkelijk zijn.

Toch een bedenking bij dat laatste: de smartphone is goed op weg om onze trouwste partner te worden. Hoeveel koppels vallen er naast elkaar in slaap met de gsm nog in de hand?

Hoeveel vrijgezellen weten via datingapplicaties dat de persoon die ze passeren ook single is? Oogcontact is bijna overbodig geworden.

Maar hoeveel bewonderende blikken missen we, starend naar die ene ‘like’ op ons scherm? Hoeveel koffies laten we koud worden, omdat we ons laten afleiden door onmiddellijke bevrediging?

Liefde is en blijft een werk van lange adem. Wat tijd voor elkaar maken tijdens een oubollig etentje hoort daarbij. En de cinema. En de bloemen. En het kaartje dat misschien niet bijster origineel is. Liefde heeft soms nood aan die clichés.

Meest gelezen