Video player inladen...

Michael Flynn neemt ontslag als veiligheidsadviseur Trump

Michael Flynn neemt ontslag als veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zou ongeoorloofde contacten met de Russische ambassadeur in de VS hebben gehad en hij zou daarover hebben gelogen. Keith Kellogg neemt voorlopig zijn plaats in.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zowat drie weken. Zo lang is Flynn de veiligheidsadviseur van Trump geweest, maar nu is zijn kop gerold. Alles heeft te maken met contacten die hij met de Russische ambassadeur in de VS heeft gehad toen de vorige president Barack Obama nog in het zadel zat. Over de inhoud van die gesprekken zou hij nadien hebben gelogen.

"Flynn sprak met de Russische ambassadeur nadat was bekend geraakt dat Rusland verantwoordelijk was voor het hacken van de systemen van de Democratische partij in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen", vertelt VRT-correspondent Björn Soenens vanuit New York in "De ochtend". "Hij zou de ambassadeur hebben verzekerd geen schrik te hebben van de sancties van Obama omdat een nieuwe administratie in aantocht was."

"Standaardprocedures"

In een verklaring zegt Flynn dat contacten met buitenlandse diplomaten, ambassadeurs en ministers noodzakelijk zijn voor een goede machtsoverdracht. Het gaat om "standaardprocedures" in een machtsoverdracht van deze orde, zo meent hij.

Toch zou hij zijn meerderen niet de volledige waarheid hebben verteld, met name vicepresident Mike Pence die hem op de televisie nog heeft verdedigd. "Flynn zou hem hebben gezegd dat het om informele gesprekken ging en dat die niet tegen het protocol indruisten", zegt Soenens. "Uit onderschepte telefoontjes van de geheime diensten blijkt nu dat hij de waarheid toch heeft verdraaid." Flynn heeft zich naar eigen zeggen uitdrukkelijk bij Trump en Pence verontschuldigd en zij hebben zijn excuses volgens hem aanvaard.

"Flynn facts"

Flynn was al langer een omstreden figuur in de entourage van Trump. Het ministerie van Justitie zou het Witte Huis al weken geleden hebben gewaarschuwd dat hij een mogelijk doelwit van chantage was wegens zijn contacten met Rusland.

"In de VS heeft men het over Flynn facts, flinterdunne feiten", zegt Soenens. "Flynn verdraaide de waarheid wel vaker. Obama heeft hem ooit ontslagen als hoofd van de militaire geheime dienst omdat hij die dienst op een erg speciale manier leidde. Hij sprak ook harde taal over de islam."

"Daarnaast deed zijn betaalde werk voor de overheidsvriendelijke zender Russia Today de wenkbrauwen fronsen. Normaal moest hij hiervoor de toestemming van het Congres vragen, maar dat deed hij niet. Als ex-driesterrengeneraal is hij later aan de zijde van de Russische president Vladimir Poetin gezien tijdens een diner. Dit versterkte het beeld van Trump als dikke vriend van Poetin. Nu was Flynn een te zware molensteen rond de nek van de president geworden."

"Dit ontslag komt snel, maar voor een president is het niet houdbaar als je veiligheidsadviseur je bedriegt of je "een beetje heeft misleid". Het is in die man dat je het opperste vertrouwen moet hebben omdat je op hem bouwt in zaken van oorlog en vrede."

De gepensioneerde generaal Keith Kellogg volgt Flynn al meteen op, zij het voorlopig. "Kellogg was al verantwoordelijk voor Defensie in het transitieteam van Trump. Deze opvolging moest snel gaan want een president kan het zich niet permitteren wekenlang zonder veiligheidsadviseur te zitten. Het voordeel voor hem is dat de Senaat deze benoeming niet moet goedkeuren omdat die functie tot de persoonlijke staf van de president behoort."

Meest gelezen